Hafta içinde Bulgaristan’da ülkedeki komünist rejimin çökmesi üzerinden geçen 25 yıl kutlandı. Tarihi 10 Kasım’dan çeyrek yüzyıl sonra Sofya’nın “Jurnalist” meydanında 1978 yılında Londra’da öldürülen yazar ve siyasi göçmen Georgi Markov’un anıtı açıldı. “25 yıl özgür Bulgaristan” kampanyası kapsamında düzenlenen açılış töreninde Jelyo Jelev, Petır Stoyanov ve Rosen Plevneliev olmak üzere üç cumhurbaşkanı hazır bulundular. Toplanan vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Plevneliev şu sözleri kullandı: “Geç kurulan bu anıtın açılışında bulunmaktan büyük şeref duyuyorum. Bu anıtla komünist diktatörlük döneminde çalışmış olan en yetenekli Bulgar yazarlarından birini saygı ile anıyoruz. Güçlü kalemi ve sesi ile Georgi Markov, özgür olmak ile baş eğmek arasındaki seçimin en büyük örneğine dönüştü. . ”

Anıtın kurulması için gerekli kaynaklar, 1969’da Bulgaristan’dan göçeden dünyaca ünlü cerrah dr. Georgi Lazarov tarafından bağışlandı. Törende konuşan dr. Lazarov, Georgi Markov’un eserlerinin edebiyat ders kitaplarında Hristo Botev’in eserleri ile birlikte yer almaları gerektiğini kaydetti.

Georgi Markov, vatanı “Ben O’ydum” piyesi üzerine sansür uygulanması ve prömyerinin aniden durdurulması üzerine terketti ve bir süre sonra Londra’ya yerleşerek BBC, DW ve “Özgür Avrupa” radyolarında çalıştı.

1975 ila 1978 yılları arasındaki dönemde sosyalist Bulgaristan’daki hayatı anlatan “Gıyabi röportajlar” üzerinde çalıştı. Röportajlar, her hafta “Özgür Avrupa” radyosunda radio hikayesi şeklinde yayınlandı. Eleştiriler, sosyalist düzenin noksanlarına ve bizzat Todor Jivkov’a yönelikti. Birçok insan, Georgi Markov’un bundan dolayı öldürüldüğüne inanıyor. Todor Jivkov’un doğduğu tarih olan 7 Eylül günü, rejim aleyhtarı olan yazar, Waterloo köprüsü üzerine saldırıya uğradı. Yazar, şemsiye ucunda bulunan iğne vücuduna batırılarak  zehirlendi. Georgi Markov, 11 Eylül’de gözlerini hayata yumdu.

Yazı  : V. Krısteva

Reklamlar