Gabrovo şehri yeni bir turistik ve eğlence mekanın sahibi oldu. Geçenlerde mizah ve yergi ile ünlü olan şehrimizde ilginç bir endüstri müzesi kapılarını açtı. Kültürel ve tarihsel miraslara ve turizm ile ilgili bir proje uygulanarak çağdaş , yeni teknolojileri uygulayan bir yer oluşturuldu. Sanal müze , sanal rehber ve dekorlar, animasyon, video, bilgisayar programları sayesinde işte size ilginç bir müze.

gabrovo-multimedya-muzesiDört katlı binada şehri ziyaret edenler eskiden Bulgaristan’ın Manchesteri olarak ün kazanan Gabrovo’da sanaynin, zanaatların tarihini ve  gelişmesini görebilir. İzleyiciler Gabrovoluların kürkçülük, abacılık, kaytancılık, dokumacılık, çanakçılık, bıçakçılık , marangozluk gibi değişik zanaatların gelenekleri ve yıllar içinde gelişmesi hakkında bilgi alabilir. Konu olarak müze üç bölümden oluşur. Birincisi 19.asrın sonundan 1944 yılına kadar, sonra sosyalizm dönemi 1944 – 1989 yılına kadar ve üçüncüsü – 1989 yılından günümüzde dek dönemler kapsamaktadır.

En çok kalabalık hatta kuyruklar sanal sergi önünde oluşuyor. Yani müze konukları dinamitin gerçekten nasıl harekete geçtiğini görebilir, sanal müze binasının duvarı yıkılır. Başka ziyaretçiler fotoğraf çekip ondan sonra kendini Gabrovoluların şakalarını anlatan bir filmde kahraman olarak görebilir. İşte burada neden Gabrovoluların horonu terlikle teptiğini öğrenebilir, neden kedilerin kuyrukları kesildiğini anlar. Müzenin geniş duvarlarında dokunma duyarlı ekran var, izleyiciler kendileri resimleri değiştirebilir. Rehber mi aradınız, bina içinde sizlere dijital rehber eşlik ediyor ve şehrin tarihinden enteresan olaylar anlatıyor.

Proje belediye idaresinin fikridir, paralar  Avrupa bölgesel kalkınma fonundan geldi, toplam 6,2 milyon leva harcandı. Müze binası ise merkez Nikolaevska sokağında No 3 adresinde bulunuyor. Bina 19.asırda inşa edilmiş günümüzde onarılıp yenilenmiştir.

 

BNR

Reklamlar