Dosyalar Kurulu, Haskovolu iş adamı ve D Bank’ın sahibi Fuat Güven’in kömünist dönemin devlet istihbarat teşkilȃtı (DS) ajanı olduğunu açıkladı ve kod adının Ahil (Aşil) olduğunu bildirdi. D Bank yönetimindeki ajanlar da açığa çıktı.fuat-guven-d-bank-sahibiGüven’in asıl isminin Fuat Hüsniev Osmanov olduğu açıklandı.
Dosyasında Güven’in daha Mestanlı’dayken (Momçilgrad) istihbarat teşkilȃtına alındığı ve daha 20 yaşındayken gizli ajan olarak DS’ye çalıştığı yazıyor.
1990 yılında Fuat Güven’in dosyalarının yok edilmesi teklif edildi.
FUAT GÜVEN KİM?
Fuat Güven Mestanlı doğumlu. Kırcaali Teknik İnşaat Lisesi mezunu. 1977 yılında ailesi Türkiye’ye göç eder ve İstanbul’da deri ticareti başlar. 10 yıl sonra ilk deri ürünleri fabrikasını kurar. 1990 yılında Bulgaristan’a döner ve Mustafa Paşa’daki (Svilengrad) serbest bölgedeki benzin istasyonunu satın alır.
Fuat Güven, Bulgaristan’ın en büyük yatırımcılarından biridir. Türk iş adamlarının büyük bir kısmı yatırımlarını D Bank’ta saklar.
Bulgaristan’ın güneydoğu kesiminde birçok hoteli vardır.
Güven; Kırcaali, Mustafa Paşa ve Mestanlı’daki gaz şirketleri hisseleri sahibidir. İstanbul’un Zeytinburnu Sempti’nde de deri ürünleri fabrikası vardır.
Fuat Güven Bulgaristan’ın en zengin iş adamlarından biri ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin sponsoru olarak bilinir.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar