Tercume: Figaro: Raziye ÇAKIR

Tarih: 16 Nisan 2018

Konu:   “Le Figaro”, Fransa Suriye’de Gizli Savaş Yürütüyor.

Fransa gizli servisleri, Suriye ve Irak’a Fransa’dan gelen ve  DEAŞ ‘a katılan  teröristlerle kendi gizli savaşlarını veriyorlar. “Le Figaro” gazetesinin bildirdiğine göre, Fransız hükümetinin başlıca hedeflerinden birisi, teröristlerin vatanların yani Fransa’ya geri dönmelerini önlemektir.

Le Figaro” şunları bildiriyor: “201 yılından beri, Fransız gizli servisleri, DEAŞ safların katılan ve Fransa için tehlike oluşturan teröristlerle gizli savaşım yürütüyor. Bu teröristlerin arasında en tehlikeli olan, daha önce, Fransız Yabancı Lejyonunda savaşan, halen DEAŞ liderlerinden biri olan, 2015’te Paris ve 2016’da Brüksel terör olaylarının örgütleyicilerinden biri olan Abdelila Himiç isimli kişidir.

2017 yılının sonarına doğru kayıplara karışan bu teröristin aranmasına “Allat” adında bir özel polis örgütü katılıyor.  Bu örgüt adını, Yakın Doğu’da İslam öncesi yerli halkın taptığı bir ilahtır. Fransız vatandaşı olup Suriye ve Irakta savaşan teröristleri yakalamak için öze olarak 2015’te kurulan ve Fransa İç Güvenlik Genel Müdürlüğü bünyesinde yer almaktadır.  “Allat” örgütü, kod adı “Germes” olan ve Fransa Askeri İstihbarat bünyesinden olan gizli örgütle birlikte çalışıyor. Fransız ordusu Genel Kurmaylığına verilen ve Suriye’de imah edilmesi gereken yerlerin ve kişilerin listesini hazırlayan “Germes” örgütüdür.

Germes’in” hazırladığı ve Fransız vatandaşları terörist listesinde 1 700 (bin yediyiz) kişi var. “Le Figaro” bunlardan 300 (üç yüz) teröristin artık geri döndüğünü ve gözetim altında bulunduğunu yazıyor. Hazırlanan listelerde Abdelil Hamiç’ten başa birçok bilinen terör eylemcisinin de ismi geçiyor. Bunlar tutuklanması veya etkisiz hale getirilmesi gereken kişiler olarak gösteriliyor.

Güya “özelikle değerli” olan teröristlerin yok edilmesiyle ilgili emirlerin onaylanmasına Fransa Cumhurbaşkanı da şahsen katılıyor. Eski Cumhurbaşkanı Fransoa Olland’ın yaptığı bir açıklamaya göre, kendisi teröristlere karşı 4 nota atışının yapılmasını durdurmuştur. 2013-2017 yılları arsında Fransa terörist listesinde yer alan 50 kişiyi dünyanın değişik yerlerinde kendisi veya müttefik ülkelere verdiği bilgilerle etkisiz hale getirmiştir.

Le Figaro” bu “gizli savaş daha çok yıllar sürecek” diye yazıyor. DEAŞ yönetiminden olan kadroların büyük bir kısmı yok edildi, fakat diğerleri “radarda kayboldu.” Bu açıklamayı terör olayları analiz merkezi şefi  Jan-Şarl Brizar yaptı.

Gazetenin yazdığına göre, göreve başar başlamaz verdiği ilk demeçlerinde E. Mackron, teröristlerle ilgii eski Cumhurbaşkanının sert tonunu sürdürdü. “Hiç birinin gözyaşın bakmayınız! Fransa’ya geri dönmelerine engel olunuz!” dedi.

Fransa Savunma Bakanı da teröristlerle mücadele konusuna şunları ekledi: “Rakka’da ne kadar çok cihatçı ölürse, o kadar daha iyidir.”

Yakın Doğu’da cihatçı avı 2015’te başladı.  O yıllarda Halifelik ilan eden terör güçleri Irak ve Suriye’de bildiğini okuyordu.  “Le Figaro”,  Abdelhamid Abauda yönetimindeki terör grubunun hazırladığı, Paris ve Amsterdam arsındaki tren seferinde terör olayının önlenmesinden sonra Başkan F. Olland, 4 Eylül 2015 tarihinde, Rakka’daki terörist gruplarının kaldığı yerere saldırı düzenlenmesine “yeşil ışık” verdi. Fakat bu operasyon, başka güçlere de zarar verilebilir gerekçesiyle,  gerçekleştirilmedi. 2015’in Ekim yılında Fransız askerleri Rakka’da başka bir operasyon girdi, fakat başarı elde edemediler. O tarihte, teröristler artık bölgeyi terk etmişler ve Paris saldırılarını gerçekleştirmek üzere Avrupa’da bulunuyorlardı.

Paris terör saldırılarından sonra Başkan Fr. Olland onlara ağır bir darbe indirmeye hazırdı. Onun yardımına Amerikalı müttefikleri yetişti. Öncelikli olarak Amerikalıların  Rakka hava saldırılarında Fransız uzmanlar tarafından listeye alınan teröristlerden büyük bir sayı etkisiz hale getirildi. Bu saldırılarda, “Fırtın İntikamı” operasyonuna başlayan Suriye “Demokratik Güçleri” de büyük kayıplar verdi. Fransa ve ABD yetkililerinin “dış ülkelerden gelen teröristlerin hepsine Suriye mezar olmalıdır” çağrılarına rağmen, onların büyük bir kısmı ülkelerine döndüler ve terör işlerine devam ettiler.

Hava akınlarından sonra terör güçleriyle mücadele Irak’ın Musul bölgesinde karada devam etti. Bu operasyonun hazırlanmasına binden fazla Fransız er ve subay katıldı. “The Wall Street Journal” 30 Mayıs 2017 tarihi sayısında, Fransa’nın Iraklı müttefiklerine “etkisiz hale getirilmesi gereken kişilerin” listesini vermiştir.

DEAŞ saflarında kalan teröristlerle ilgili olarak, Fransız ve müttefik ülke kaynaklarına bakıldığında, Jan-Şarl Briza’nın verdiği demeçlere göre, onları yakalama ve etkisiz hale getirme işi devam ediyor. Ona göre, “İslam Devleti kendini yenileme süreci içindedir. Afganistan ve Libya başta olmak üzere savaşımın özellikle devam ettiği bölgelerde yeri direniş grupları oluşturuyorlar.”

Fransa İç İşleri Bakanlığı’nın resmi açıklamalarında ifade edildiği üzere, Suriye ve Irak’ta halen 730 reşit yaşta ve 538 reşit olmayan yaşta Fransız vatandaşı bulunuyor. Bunlardan 10 kişi Irak ve 60 kişi de Suriye hapishanelerinde bulunuyor. Fransa Dış İşleri Bakanı Jan-İva Le Drian’nın açıklamasına göre, Tutuklu yakınlarının büyük sayıda dilekçe ve mektup göndermesine karşın, tutukluların Suriye ve Irak’ta yargılanması bekleniyor. Teorik olarak bu tutuklulardan ancak reşit yaşta olmayanlar psikolojik yaşta olmayanlar Fransa’ya dönebilirler.

Fransa terörizm analiz merkezi verilerine göre, Yakın Doğu savaş alanlarından 258 yaşlı ve 68 çocuk Fransa’ya dönmüştür. Bunlardan 180’ni tutuklanmıştır.

  • Fransa Yüksek Mahkemesi 29 Arlık 2014 tarihli bir kararıyla “İslam Devletini” (İD) terör örgütü ilan etmiştir.
Reklamlar