Kirkovo’nun (Kızılağaç) Fotinovo (Hatipoğulları) köyündeki Hristo Smirnenski İlköğretim Okulu’ndan öğrenciler ve ebeveynleri, Eğridere’de dünyaya gelen dünyaca ünlü yazar ve şair Sabahattin Ali’nin kasabadaki büstü önüne çiçek koyarak, onun anısına saygı gösterdiler. Ardino ziyaretinde öğrencilere ve ebeveynlerine Türkçe Öğretmeni Zekiye Hasan eşlik etti. Sabahattin Ali’nin büstüne ziyaret, ebeveynlerin girişimiyle yapıldı.

Zekiye Hasan, çocukların ve ebeveynlerin büyük şair ve yazarın dünyaya geldiği kasabayı görmek istediklerini söyledi. Öğretmen,” Sabahattin Ali, her zaman mazlumların yanında yer aldı, keskin bir adalet duygusuna sahipti, dünya klasiklerine değer verdi ve büyük bir hümanistti. Onun öğrencileriyle sıcak ve dostluk ilişkileri kurduğu öğretmenlik yaptığı dönem de öğrencilerimizin ilgisini çekti” diye kaydetti.

Fotinovo’dan gelen öğrenciler, Belediye Başkanı Resmi Murat ve Yardımcı Mühendis İzzet Şaban tarafından sıcak karşılandı.

Belediye Başkanı Resmi Murat, öğrencilere ve ebeveynlerine Sabahattin Ali’nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdi. 2007 yılında Ardino’da Sabahattin Ali’nin doğumunun 100. yıldönümünü kutlama programı gerçekleştirildiğini kaydeden Belediye Başkanı, kutlama programında yazarın kızı İstanbul’dan Müzik Profesörü Filiz Ali’nin de hazır bulunduğunu belirtti. Resmi Murat, o zaman Filiz Ali’nin kutlama programı çerçevesinde merkez parka Sabahattin Ali’nin anısına bir çam ağacı diktiğini ve bu çamın altına mermer bilgi levhası konulduğunu anlattı.

Resmi Murat, “Sabahattin Ali’nin eserleriyle gurur duyuyoruz. Onun eserleri bugün de insanlığa örnek olabilir” dedi.

Sabahattin Ali, o zamanki adıyla Eğridere’de 25 Şubat 1907 yılında dünyaya geldi. Bulgaristan’da da popüler olan Sabahattin Ali’nin romanları, öyküleri ve şiirleri gerek Türkçe, gerekse Bulgarca basıldı. Yazarın kitapları 30’un üzerinde dile çevrildi. Sabahattin Ali, eserleriyle Balkanlar’daki ve dünyadaki en büyük hümanist ve demokrat yazarlar arasında yer almaktadır. Yazar, 1948 yılında Kırklareli yakınlarında Bulgaristan sınırında öldürüldü.

Fotinovo Okulu öğrencileri ayrıca Rodop dağlarında en güzel yerlerden biri olan Şeytan Köprüsü’nü de ziyaret etti.

 

Güner Şükrü, Kırcaali Haber

Reklamlar