2020’deki ilk lockdown sırasında kurulan ‘Flautissimo’ topluluğu çok başarılı bir proje olarak ortaya çıktı. İlk önce 4 flütçüden oluşuyordu. Sofya Filarmonisi’nde flüt çalan Kremena Açeva, Gergana İvanova, Petra Atanasova ve Mila Tsankova bunu devamlı biçimde geliştiriyorlar. İlk konserlerinden sonra arpist Vesela Triçkova da topluluğa katıldı.  

18 Mart günü „Flautissimo’nun Ruse şehrindeki itibarlı ‘Mart Müzik Günleri’ festivalinde konseri olacak. Bu, topluluğun bu müzik festivali çerçevesindeki ilk icrasıdır ve özellikle Ruse müzik okulunun mezunu olan Kremena ile Petra’ya büyük heyecan veriyor.

Sofya Filarmonisinde flüt grubunu yönetip Sofya’nın ‘Lübomir Pipkov’orta müzik okulunda öğretmen olan Kremena Açeva şunları anlattı:

„İki yıl önce koronavirüs yüzünden aylarca beraber çalışamadık, birlikte müzik yapmaktan mahrum kaldık.’„Sosyal medyada bütün dünyadan meslektaşlarımızın evde yapılan kliplerini yayınladıklarını görünce biz de benzer bir şeyi yapmaya karar verdik. Dört flüt için düzenlenmiş popüler bir müzik eserini seçerek klibini yaptık’ iye ekledi Kremena.

„Sosyal medyadaki bu debütümüzden sonra videomuz yaklaşık 100 bin kişi tarafından seyredildi, çok beğeni ve pozitif yorumlar aldık.Lokdown bitince sahneye çıkmayı kararlaştırdık. Prömiyerimiz Sofya Filarmonisi’nin ‘Romantik Yaz’ girişimine dahil çok hoş bir konserle ‘Kvadrat 500’ galerisinde gerçekleşti. Seyircilerden çok pozitif tepki geldi, biz de konserin kaydını beğendik. Dört flüt ve arp için yeni yapıtlar araştırmaya koyulduk, Bulgaristan’da birkaç prömiyer gerçekleştirdik, bizim için bestelenen eserler aldık’ diye ekliyor Gergana İvanova.

2000 yılından beri Sofya Filarmonisi’nin arpisti olan Vesela Triçkova, alışılmışlığın dışına çıkan bu topluluğun eser seçimini nasıl yaptığını anlattı:

„Kremena Açeva, Kanadalı besteci Catherine McMichael’ın dört flüt ve arp için bestelediği çok ilginç ‘Floris’ süitini buldu. Her bölümü farklı çiçek ismi taşıyor.Müzüğü çok beğendik, ‘Floris’ süiti seyirciler tarafından da iyi rağbet gördü, icramız besteci tarafından da beğenildi. Ardından bestecinin dört flüt için Kelt temaları üzerine kurulu başka bir eserini bulduk. Catherine McMichel’İnanç’ ve ‘Umut’ başlıklı iki yapıtını bize uyarladı.

Biz ona başkentimizin ismini aldığı Aya Sofya’nın Vyara, Nadejda ve Lyubov adlı üç kızını anlatınca besteci hayranlık içindeydi. ‘Sevgi’ adlı üçüncü bestesini de gönderdi. Üç bölümden oluşan bu süitini bize adayarak ismini ‘Sofya’ koydu. Bu yapıtın prömiyerini bu yaz yine ‘Kvadrat 500’ galerisinde yapmayı umuyoruz. Besteci Rumen Boyaciev-junior da özgün bir repertuar oluşturma fikrimize uyarak ilk önce dört flüt için miniyatürler, ardından bizedört flüt ve arp için ‘Prelüd’ ve ‘Arabesk’ eserlerini hasretti.

Bunların hepsi seyirci ve dinleyicilerimizin çok hoşuna gitti. Rumen Boyaciev-junior yakın bir zaman önce orijinali senfoni orkestrası için bestelenmiş ‘Raçenitsa’ bestesini bizim için uyarladı’ dedi öyküsünün sonunda ‘Flautissimo’ topluluğunun üyesi Vesela Triçkova.

Reklamlar