Bulgar-Türk İşadamları Derneği (BULTİŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Donka Koleva, ”BULTİŞ, bu yıl Filibe’de Trakya bölgesinde faaliyet gösteren şirketleri bir araya getirecek olan Bulgar-Türk İş Forumu düzenleyecek. Bu konuda birkaç işveren örgütüyle ortaklık içerisinde çalışacağız” diye bildirdi.

İş forumuna Güney Bulgaristan ve Türkiye’nin Avrupa yakasında faaliyet gösteren şirketler katılacak. Bundan başka gelirleri anne baba şefkatinden mahrum büyüyen çocukların bakıldığı bir kuruma bağışlanacak olan bir yardım konseri de planlanmaktadır. Forum, BULTİŞ’in kuruluşunun 20.yıldönümünü kutlama programı kapsamında düzenleniyor. Derneğe üye olan şirketler, makine imalatı, otelcilik ve turizm, tarım, ticaret ve hafif sanayi olmak üzere çeşitli sektörlerden yaklaşık 40 şirkettir.

BULTİŞ temsilcileri 20 yıl önce Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin birkaç yüz milyon dolar iken şimdi 5 milyar dolara ulaştığını belirttiler. Türk iş dünyasının temsilcileri, ikili ticari ilişkilerini büyük ölçüde kolaylaştıracak Filibe ile Bursa arasında düzenli uçak seferleri başlatılmasının tam zamanı olduğuna inanıyorlar. Bu 7 yıl öncesine ait bir fikirdir. Bu arada Türkiye tarafı Filibe Havalimanı’nın sunduğu yolcu ve nakliye hizmetlerinin imtiyaz hakkına sahip olmayı istedi. Müzakereler halen devam etmektedir. Amaç, İstanbul hava trafiğini hafifletmek ve Bursa üzerinden Antalya ile havayolu bağlantısı kurmaktır.

BULTİŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıfat Yakup, ”Türkiye’yi ziyaret eden Bulgaristanlı turist sayısı artıyor, ancak ilgilerine rağmen giderek daha az Türk turist ülkemizi ziyaret ediyor. Bunun nedeni Türk Lirası’nın değersizleşmesi, aynı zamanda Bulgaristan’a girebilmek için vize alma zorunluluğudur. Bulgaristan’a üç günlük bir gezinin maliyeti 100 avro, tek girişli Bulgaristan turistik vizesinin fiyatı 100 avrodan fazla” diye izah etti.

Donka Koleva,” Türk şirketlerinin ülkemize olan yatırım ilgisi süreklidir. Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, ilk önce fabrikalarını Romanya’da kurma niyetlerine rağmen Türk meslektaşlarını Filibe yakınlarındaki bir kalıp fabrikasına yatırım yapmaya ikna etti. Bu aynı zamanda ana hedefimizdir – iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerini geliştirmek” diye vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar