2019 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Filibe’de doğumunun 116. yılında şair Nazım Hikmet, adını taşıdığı Kültür Evi’nde anıldı. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Ufuk Sağlam’ın da yer aldığı gecede Filibe Üniversitesi Türk Dili Bölümü öğrencileri büyük usta Nazım Hikmet’in şiirlerini müzik eşliğinde seslendirdi.

Nazım Hikmet, 1902’de Selanik’te doğmuş, Heybeliada Bahriye Mektebi’nden mezun olmuş, Hamidiye Kruvazörü’ne güverte subayı olarak atanmıştır. Daha önce yakalandığı hastalığı tekrar edince sağlık kurulu raporuyla ordudan çıkarılmıştır. Askerlikten çıkarıldıktan sonra Milli Mücadele’ye katılmak için Anadolu’ya geçmiştir. Ancak Bolu’da öğretmen olarak kaldığı yıllarda güvenlik sorunu nedeniyle Moskova’ya gitmiştir. Moskova’da Doğu Üniversitesi’nde ekonomi ve toplumbilim okumuştur. İlk serbest şiirlerini de Moskova’da yazmıştır. Yurda tekrar döndüğünde çeşitli dergiler çıkarmış ve dergilerde şiirler yayınlamıştır. Bundan sonra da yaşamı tutuklamalar ve sürgünlerle geçmiştir. Nazım Hikmet, Türkiye’deki cezaevi yıllarından sonra hasta olması ve düzenli bir gelir edinmemesinden dolayı çok zor durumda kalmıştır. Öldürülmekten de korkan şair Romanya bandıralı bir gemiyle tekrar Rusya’ya gitmiştir. Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 yılında Moskova’da ölmüştür. Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet, ölümünden 46 yıl sonra 5 Ocak 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılma işlemi iptal edilmiştir.

Çağdaş Türk şiirinin gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet Ran, Türk Edebiyatına çok fazla değerli eser bırakmıştır. Türkiye’de serbest nazımı ilk kullananlardandır. Nazım Hikmet gerek yaptığı sanat, gerek bıraktığı eserler, gerekse hareketli siyasi hayatı nedeniyle hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecek isimler arasına girmeyi başarmıştır. Şiir, roman, masal ve oyun gibi birçok türde eserler yazmıştır. Bizim de en büyük vazifemiz, böylesine değerli bir yazarın eserlerini dile getirerek yaşatmaktır. Her insan bir gün bu dünyadan gidecektir, önemli olan ardından bıraktıklarıdır. Büyük Usta’nın ardından kalanlar ise paha biçilemez eserleridir. Bu vesileyle kendisini saygı ve sevgiyle anıyoruz.

Çiğdem Bircan
Türk Dili Bölümü Öğrencisi
Kırcaali Haber

Reklamlar