Bulgar topraklarında Osmanlı mimari eser mirasının en nadide örnekleri, ülkenin Güneybatısında Makedonya sınırına yakın bulunan Küstendil kentinde görmek mümkün. Farklı medeniyetlerin iz bıraktığı şehirde, Roma dönemleri termalleri, erken Hristiyanlık dönemi kiliseleri, Osmanlı yıllarından yadigar İslami yapılar, renkli mozaiği bugün de muhafaza ediyor. AB fon kaynaklarıyla tarihi eserler restore edilip , nesillere korunurken, şehrin tam merkezinde, ihtişamı ve farklı mimari süslere sahip minaresiyle Osmanlı döneminin en seçkin örneklerinden olan 1530-31 yıllarında yapılmış Fatih Sultan Mehmet Camii yıkılıyor. Kimsesiz, çaresiz, bınca vaat ve söz karşısında öksüz kalmış bir değerli yapıt ! Yıllar boyu Kültür Bakanlığı ile belediye, müftülük arasında anlaşmazlıkların kurbanı olmuş tarihi bir abide!

Küstendil’de bulunan Fatih Sultan Mehmed Camii yıkılmak üzere. Bulgaristan ile Türkiye arasında sözkonusu caminin tamiratı için varolan anlaşmaya rağmen şimdiye kadar bu doğrultuda tek bir adım bile atılmış değil.
Son günlerdeki aşırı yağışlar ve rüzgar nedeniyle Küstendil şehrindeki Fatih Sultan Mehmed Camii’nin minaresinden teneke parçaları düşmeye başlayınca, vatandaşlar yetkililerden tedbir almasını istedi.

Reklamlar