Ridvan TÜMENOĞLU

Soruna HÖH ve DOST diye bakıldığında zaten hem orada azınlık olarak hem de burada soydaşları aydınlatan sivil toplum örgütü olara büyük sorunlarla karşılaşmak doğaldır.  Dahası şu ana kadar yoğunlaşan çabalar Bulgaristan’daki siyaseti aydınlatma ve taneyi samandan ayırma üzerinde yol alıyor. Türkiye’de konum elde etme çabası ancak gerçekleri göstermekle olabilir. Karşımızda soydaşlarımızı aldatan örgütlü bir çete var ve kulis ardı da bu eylemlere yön veriyor.

Henüz erken olduğundan, hiç kimse neden HÖH ya da neden DOST taraftarı olduğunu bilimsel olarak ortaya koymamaktadır. Bunu yapan yalnız İstanbul’da bulunan BULTÜRK Derneğidir.

Sonuç olarak sorun, ne DOST ne de HÖH taraftarı olmaktır.

Sorun 25 yıldır Bulgaristan’da demokratik hak ve özgürlükler ile özellikle Türk halkının başta eğitim, kültürel ve ekonomik, sosyal haklar konusunda; kolektif hakları bir kenara koydum sadece bireyse hakları konusunda diyorum, bugüne kadar yapılamayanlar, yapılması gerekenler ile bundan sonra atılması gereken adımların neler olduğunun ortaya konulmasıdır.

Ne HÖH, ne de DOST  acil çözüm bekleyen bu sorunların hiç birine dokunmadan yaşamak ve semirmek istiyorlar.

Futbol takımı tutar gibi parti tutmak sadece paspas olmaya yol açar…

Sahi son 25 yıldır yapılamayanlar ile bundan sonra yapılması gerekenler nelerdir? Önce bunu bir tartışalım mı? Bu konuda iafa tirmak isteyenlere once büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 ile 1938 yılları arasında başta Bulgaristan olmak üzere Balkanlar ile buradaki Türkler konusunda izlediği politikaya ve ortaya koyduğu eserlere bakmalarıdır.

Sahi DOST mu HÖH mü demek yerine artık asıl sorunu tartışmanın zamanı gelmedi mi? Sahi asıl sorun ne?

Bulgaristan’da Türklerin 1960’lara kadar sahip oldukları okullarının ve kendi okullarını acma hakkı ne oldu?

Hadi kendi okulundan vazgeçtim. En son haftada iki saate düşürülen Türkçe eğitim ne durumda?

Unutulmasın ki, elestirilen Jivkov döneminde bile 1974′ kadar haftada 2 saat de olsa Türkçe eğitim hakki vardı? Tükçe gazete, dergi, radyo vb. ne durumda?

HÖH mü DOST mu tartışması yerine artık bunları ve yapılması gerekenleri tartışmak gerekmiyor mu…

Yoksa 15-20 yıl sonra tartışılacak bir şey kalmayacak…

Son söz:

Tarihin akışına ayak uyduramayanlar tarih olmaya mahkûmdurlar ve sorun olduğu sürece arayış ve umut da hep olacaktır.

Reklamlar