Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR’nin zengin tarihi hazinesine bir göz attığımızda çok dilli Bulgaristan Radyosu programıyla ilgili ilginç şeyler ortaya çıkıyor.

Bulgaristan Radyosu, kısa ve orta dalga yayınlarına 2012 yılında son vermesine rağmen, o zamana kadar farklı Avrupa dillerinde hergün hazırlanan programlar neredeyse dünyanın dört bir yanına ulaşıyordu.

Önümüzdeki dakikalarda Bulgaristan Radyosunun Afrika Yayınlar Bölümünün çalışmalarını anlatacağız. Yayınlarına 1961 yılında başlayan bölüm, hergün 20 dakikalık Fransızca ve İngilizce programlar hazırlıyordu.

 

 

BNR’nin Referans Bölümünde korunan yazılarda, Afrika Yayınlar Bölümünün artık 70’li yıllarda, İngilizce programının yarım saatlik tekrarı ve 25 dakikalık Fransızca programı olmak üzere, hergün birer saatlik orijinal program yapmaya başladığı belirtiliyor.

Bu bölümde çalışan meslekdaşlarımız, farklı röportajlar ve canlı yayın sohbetleri hazırlıyordu, ki neredeyse tüm yazılar konuşma şeklinde geçiyor ve bu konuşmalara programları hazırlıyanlar, muhabirler ve yardımcılar katılıyordu.

Aynı şekilde farklı bilim alanlarından bilim insanları ve uzmanların katıldığı “Konuyu siz seçin!” programı da dinleyicilerin gönlünde taht kuruyordu.

Afrika Yayınlar Bölümünün programlarında Kara Kıta’da kurulan “Bulgaristan dostluk külüplerine “ adananbölümler özel yere sahipti. Söz konusu külüp üyeleri, son derece aktif olarak edebiokumalar, Bulgar geleneklerine, yaşama, kültüre ve yemek kültürüne adanan farklı etkinlikler düzenliyordu.

Bulgaristan Radyosundaki karyerine Arapça Yayınlar Bölümünde başlayıp 1989 yılından sonra Bulgarca Yayınlar Bölümünün deyim yerindeyse “kalbi” olan Silviya Nikolova, hatıralarını canlandırırken şunları paylaşıyor: “Bulgaristan Radyosunun yayınları devamlı dinleniyordu, yayınlar kasete alınıyor ve daha sonra mektuplarla birlikte bize gönderiliyordu. Dünyanın dört bir yanından dinleyicilerimizle iletişim halindeydik. Günde en az 100 mektup alıyorduk.”

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar