Sosyal Polistikalar Bakanlığı, erkeklerin 2029’da, kadınların 2037’de emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasını teklif ediyor.
Yapılan teklife göre üçüncü kategoride çalışmışlığı olanların emeklilik yaşı 2029’da 65’e çıkıncaya dek erkeklerin ilk 2 yıl ikişer ay, daha sonraki yıllarda birer ay artırılacak. Kadınların ise 2037’de 65’e çıkıncaya dek artırılacak.
Sosyal Politikalar Bakanı İvaylo Kalfin, 2027 yılına kadar emeklilik taksidinin yüzde 3.5, işsizlik taksidinin yüzde 1 artırılmasını teklif etti.
Kalfin “Emeklilik Fonu’nun taksidi her yıl yüzde 0.5, İşsizlik Fonu’nun taksidini de yüzde 0.2 artırarak önümüzdeki 12 yıllık bir zaman içerisinde toplam yüzde 4.5 artırılmasını teklif ettim” dedi.
Kalfin şu açıklamayı yaptı:
Bu grafiğe göre bir işçisine 1000 leva sigorta yatıran işveren, bu grafik yürürlüğe girerse gelecek yıl yüzde 0.5 artış ile 5 leva artış olması için bir sigortalıya ayda üçer leva daha fazla taksit yatıracak, işçi ise 2 leva yatıracak.
Emekli maaşını almakla ilgili olarak birinci, ikinci ve üçüncü kategoride yaşın değişmesini teklif eden Kalfin şunları da ekledi:
Bu neslin önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde emekliliğe ayrılabilmesi için nerede daha fazla eksiklik gideriliyor ve nerede farklı yaş ağırlıkları var başlıca yaş ağırlığı dönemin sonuna kadar öne çıkarılacak, çünkü bu insanları daha fazla değişikliklerle ezmemek için, çalışmışlığı daha şimdi birikmeye başlayan gençler için daha büyük yaşları dönemin sonuna kadar öne çıkarmak için burada birkaç kez değişiklik yapılmıştı.
Aydın Osman
Reklamlar