Avrupa vakıflarının girişimiyle düzenlenen “Demans Hastalarının Deneyimlerini Değerlendirelim” konulu konferans kapsamında yapılan ödül töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Rositsa Dimitrova, “Engelli insanların haklarının garanti edilmesi, hükümetin ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığının önceliklerinden biridir” diye kaydetti.

Dimitrova, “Yaşlıların ve özürlü bireylerin ev ortamında yaşamaları ve aynı zamanda bağımsız olmalarını desteklemek için uzun vadeli bakım hizmetleri geliştirmek son derecede önemlidir. 2018-2021 Dönemi Ulusal Uzun Süreli Bakım Stratejisinde bunlara temel vurgu yapılmıştır” diye belirtti.

2018-2021 Dönemi Uzun Süreli Bakıma İlişkin Ulusal Strateji Eylem Planı, 200’ü aşkın engelli ve yaşlıya yönelik yeni 100 sosyal hizmet oluşturmasını öngörüyor. Onların arasında farklı demans belirtileri görülen kişilere ve ailelerine destek için 6 günlük merkez, ağır ve çoklu yetersizliği (AÇYE) olan bireyler dahi engelliler için 16 günlük merkez, zeka geriliği ve zihinsel bozuklukları olan kişiler için 10 merkez ve kendi kendine hizmet edemeyen yaşlılar ve engelliler için 68 merkez bulunuyor.

Dimitrova, AB Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığının Avrupa Erişilebilirlik Yasası ve engelli insanlar için eşit haklar sağlanması konusunda önemli ilerleme kaydedilmesi yönünde çalıştığını anımsattı.

Dimitrova, “2018 yılında devlet bütçesinden sağlanan kaynaklarla belediyeler, ev ortamında kişisel asistan, sosyal asistan ve ev yardımcısı sağlanmasına yönelik sosyal hizmetlere devam edecek. Bunun için ayrılan 68 milyon leva ile farklı demans belirtileri görülen kişiler dahi 26 000’den fazla engelli ve yaşlılara destek sağlanacak” diye belirtti.

Bakan Yardımcısı, “2019 yılından itibaren bu hizmetlerin tamamen devletin gerçekleştirdiği faaliyetler olarak devlet bütçesinden sağlanacak fonlar ile sağlanması öngörülmektedir” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar