Eğitim ve Bilim Bakanlığından verilen bilgiye göre özel eğitim merkezlerinde okuyan yaklaşık 3000 engelli çocuk, Ulusal Çağdaş Eğitim Ortamının Sağlanması Programı kapsamında satın alınan yeni yazılım ürünleri ve ileri teknolojiler kullanılarak eğitim görecek.

İlk yıl programda özel eğitim merkezlerinin, özel eğitim ortamı bazında modernizasyonuna yönelik bir modül yer aldı. 31’i devlete, 7’si belediyeye bağlı 38 merkezin, buna yönelik projeleri finanse edilecek. Onlara toplam 1,6 milyon leva sağlanacak.

Bu kaynaklarla göz bakış yönü tespiti ile bilgisayar kontrol teknolojileri satın alınacak. Bu tür teknolojiler, ellerini kullanamayan ağır bedensel engelli çocukların bilgisayar kullanmasını mümkün kılar. Çocukların sentezlenmiş konuşma yoluyla iletişim kuracakları, düşünceleri ve arzularını ifade edecekleri, okuyabilecekleri, internet kullanabilecekleri, sosyal ağlar ve e-posta aracılığıyla iletişim kurabilecekleri, yazabilecekleri veya resim çizebilecekleri bir yazılım kullanılması öngörülmektedir. Serebral palsili çocuklar için diğer uygun eğitsel oyunların yanı sıra, manyetik harf ve sayı setleri içeren beyaz manyetik yazı tahtaları da satın alınacaktır.

Ulusal Çağdaş Eğitim Ortamının Sağlanması Programı Öğrencilerin Tam Gün Eğitimine Destek Modülü kapsamında dersliklerin ilgi alanları doğrultusunda donatılması için 87 okula da finansman sağlanacaktır. Onlara öğrencilerin bilim, sanat ve spor alanlarında yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmak için kitap, oyun ve materyaller satın alınması için 800 000 leva sağlanacak. Sınıf odaları ayrıca kutlamalar veya toplantılar gibi ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin diğer etkinlikleri için uygun hale getirilecektir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar