Emekli örgütleri asgari emekli aylığının 500 levaya yükseltilmesini istiyor. Geleneksel olarak her Perşembe günü olduğu gibi emekliler, bugün Sofya Üniversitesi ve Halk Meclisi binası arası alanda bulunan parkta bir araya gelerek protesto eylemi yaptılar. Fakat emeklilerin bugünkü protestosu Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığının açılışına denk geldi.

Yaşlılar, hükümetin ve Meclisin onlara onurlu bir yaşam koşulları sağlaması çağrısında bulundu.

Devlet radyosuna (BNR) konuşan protestocu emekliler, “Bizler her Perşembe günü buradayız, çünkü iktidardakilerin bize karşı tutumundan dolayı kendimizi aşağılanmış hissediyoruz. Hiçbir suçumuz olmadığı halde bir suçlu gibi kendimizi köşeye sıkıştırılmış hissediyoruz. Devletin hastaları ve mağdurları aşağılaması kabul edilebilir birşey değil” diye yorum yaptılar.

Geçen yıl asgari emekli aylığı iki kere yapılan zamla 160 levadan 200 levaya artırıldı. Bu zam için hükümet ortağı olan Birleşik Vatanseverler Koalisyonu ısrar etti. Aslında seçim öncesi dönemde Birleşik Vatanseverler Koalisyonu asgari emekli maaşın 300 leva olacağı vaadinde bulunmuştu.

Bugün başkent Sofya’da en az 9 protesto eylemi gerçekleştiriliyor. Asıl adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’ni destekleyenler, polisler, çevreciler, Bansko sakinleri, emekliler ve başka gruplar da protesto eylemi yapıyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar