BTV’ye konuşan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov, “Gelecek yıldan itibaren emekli maaşı hesaplanırken 1997 yılından sonra sosyal sigorta kayıtlarında yer alan verilere göre sigorta prim geliri dikkate alınacaktır. Böylece uzun süredir var olmayan firmalar dahil olmak üzere başvuran vatandaşlar tarafından işyerlerinden belgeler alınması gerekmeyecektir” diye duyurdu.

Bakan, “Böylece emekli maaşa tavan uygulaması da kaldırılacak, çünkü 1990’ların sonunda emekli maaşlarının doğal bir düzenleyicisi olarak azami sigorta geliri uygulaması getirildi. Eski emekli maaşları için tavan azami sigorta gelirinin yüzde 40’ı miktarına yükseltilecektir.

Emeklilik yaşındaki artış ve katkılardaki artış, en geç 2037 yılına kadar sosyal sigorta sistemini stabilize etmiştir. Ancak 2037 yılından sonra çalışan nüfusun yaşlanması ve azalması eğilimi devam ederse, bu eğilim sosyal sigorta sistemi dengesinde kötüleşmeye neden olacak ve yeni önlemler alınması gerekecek” diye belirtti.

Bakan, şimdi de devlet sosyal güvenlik sisteminin ulusal bütçeden ayrılan 4, 2 milyon leva kaynakla desteklenmesi icap ettiğini ve sübvansiyonun muhtemelen artacağını söyledi. Petkov, Ulusal Sigorta Enstitüsü’nün (NSİ) verilerine göre sadece 2015 yılı için birikmiş emeklilik haklarının 150 milyar leva değerinde olduğunu ve bunlardan sadece 9 milyarının üçüncü ayak sigorta primlerinden elde edilen varlıklarla güvence altına alındığını belirtti. Geri kalan emeklilik hakları için gelecekteki işçilere bel bağlanacağı anlaşıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar