Sokaklardaki protestolar geçen haftaya damgasını vurdu, ki Çarşamba günü bu protestolar üst safhaya ulaştı. 2385 şirket 210 bin çalışanıyla enerji alanında reformların gerçekleştirilmesini destekleyen ve enerji fiyatına „topluma bağlılık“ vergisini protesto etmek için ulusal protestoda biraraya geldi. Protestolar, Bulgaristan`da faaliyet yürüten dört işveren birlik tarafından düzenlenirken ilk defa da KNSB ve „Podkrepa“ Emek Konfederasyonu tarafından da desteklendi.

Başkentte toplanan protestocular amaçlarının hükümeti devirmek değil de, kısa adın KEVR olan bağımsız Enerji ve Su Düzenleme Kurumunun elektrik fiyatına zam getirmemesi için ikna etmektir.

Parlamentoda temsil olan siyasi güçlerin tepkileri farklı oldu. GERB, KEVR`ın henüz yeni fiyatları açıklamaması durumda neden bu protestonun düzenledine dair şaşkınlığını gizleyemedi. Reformcular, „topluma bağlılık“ vergisinin evsel ve endüstriel kulanıcılardan farklı olmamasına dair tutumunu yeniledi. BSP, elektrik fiyatına zam beklentisi açısından Bulgar mallarının rekabet gücünün artırılması nedeniyle hükümetin bir dizi karar almasını talep etti. Vatansever Cephesi ise, iş çevrelerinin ve sendikaların protesto etme nedeninin geçerli olduğunu savundu.

GERB partsinden Parlamento Enerji Komisyonu Başkanı Delyan Dobrev, sendikaların ve iş verenlerin ortak protestosundan şaşkınlığını gizleyemerek elektrik fiyatına zamın ertelenmesi kararının elektrik sisteminde ek açığa neden olacağına dair yorum yaptı. Alınanan kararlar bir gerçek olunca tasarruf edilen miktarlar yüzlerce milyon levayı buluyor.

Bu son derece hasas durumda Başbakan Boyko Borisov, Solomon üsülü yaklaşımı sergileyerek KEVR`ın herşeyi düzgün bir şekilde hesaplayıp insanlara dürüst bir şekilde anlatması gerektiğini söyledi. Bu durumda Borisov da onun kararını kabul edeceğinin altını çizdi. Başbakan Borisov`a göre, NEK`in açığı 1.9 milyar avroyu buluyor ve bu açığı birileri kapatmak zorunda. Bunlar da devlet ve insanlardır.

Reklamlar