Artık 28 yıldır Ekim ayını dünya meme kanseri ile mücadele ayı olarak kaydediyor. Onkoloji Hastaları Birliği yetkilileri, Bulgaristan’da meme kanseri teşhis edilen kadınların binlerce olduğunu, ancak idari sorunlara rağmen hayatı için mücadele etmeye devam ettiğini hatırlatıyor. Ekim ayı meme kanseri ile mücadele ayı 1985 yılında ilan edildi.pembe-kurdela

İlk başta sinsi hastalığın erken teşhisi ve tedavisi için mamografinin popülerleştirilmesi fikri vardı. Bugün dünya çapında binlerce insan Ekim ayında hastalığın nedenleri, önlenmesi ve tedavisi için aktif bilgilendirme kampanyalarının yapıldığını biliyor. Ekim ayında bu hastalıktan nasıl korunabildiğimizi ve hastaların bu hastalıkla mücadele etmelerinde nasıl yardımcı olabildiğimizi öğreniyoruz. İstatistik verilerine göre Avrupa’da her yıl 321 bin meme kanseri vakası teşhis ediliyor. 124 bin kadın da bu hastalıktan ölüyor. Bulgaristan’da her yıl bu teşhis yaklaşık 3 bin 800 kadına koyuluyor, bunların bin 200’ü ise bu hastalıktan ölüyor.

Onkoloji Hastaları Birliği Başkanı Evgeniya Adırska, şunları açıkladı: “Bu, sadece Bulgaristan için değil bütün dünya için çok ciddi bir sorundur. Dünya istatistik verilerine aykırı değiliz. Buna göre meme kanseri en sık rastlanan onkoloji hastalıklarından biridir. Dahası da var. Birkaç yıl önce Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılına kadar kanser hastalıkları vakalarının yaklaşık yüzde 50 ile artması beklendiği doğrultusunda bilgi vermişti.

Son yıllarda meme kanseri teşhis edilen hastaların tedaviye erişimin olması için çok yapıldı. Söz konusu değişikliklerin ikisi, Onkoloji Hastaları Birliği tarafından yaratıldı ve teşvik edildi.

Evgeniya Adırska şunları da söyledi: “Artık resmi olarak meme kanserinden ameliyat olan kadınların rehabilitasyonu da yapılıyor. “Viktoria” programı kapsamında özel rehabilitasyon hastanelerinde yapılıyor ve tamemen Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinden ödeniyor. Yararlı olmak istiyorduk ve sonunda başarlı olduk.

Türkçesi: Rayna İvanova / Yazı: Diyana Hristakieva – BNR

Reklamlar