Eğitim ve Bilim Bakanlığından verilen bilgiye göre bakanlık 2018 yılında eğitimin geliştirilmesi için 13 ulusal taslak program hazırladı.

Taslak programlar arasında “Her Çocuk İçin El Ele”, “Her Öğrenciye Yardım” ,”Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Kurumlarındaki Personelin İç Yapısını Optimize Etme” başlıklarını taşıyan yeni üç program var.

2018’de okul öncesi eğitimin ve okul eğitiminin finanse edilmesi için yaklaşık 64 milyon leva tahsis edilmesi öngörülüyor.

Her Çocuk İçin El Ele Programı’nın bütçesi 450 000 leva. Bu program, tüm çocukların anaokulu ve okula gitmesinin ve okuldan erken ayrılmalarının önlenmesine yönelik çalışan ekipleri destekleyecek.

Her Öğrenciye Yardım Programı’nın bütçesi 2 milyon leva. Fonlar, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle çalışan öğretmen maaşları için tahsis edilmektedir.

Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Kurumlarındaki Personelin İç Yapısını Optimize Etme Programı’nın bütçesi 28 milyon leva. Anaokulları ve okullarda görevli personelin yapısının optimize edilmesi durumunda tazminat ödenekleri sağlamaktadır.

Modern Bir Eğitim Ortamı Sağlama Programı’nın kapsamı genişliyor. 9.23 milyon levalık bir bütçeye sahip olan program üzerinden üç yeni modül geliştirildi. Müze ziyaretleri için 100 000 leva sağlanmaktadır. Bilgi verici kitaplar, ders kitapları ve okul setleri için projelerin değerlendirilmesi ve onaylanması için 1,7 milyon leva ve sırt çantalarını hafifletmek için öğrencilerin ders kitaplarını ve yardımcı ders kitaplarının konulacağı okul dolaplarının sağlanması için 2,9 milyon leva öngörülmektedir.

Şimdiye kadar yürütülen 10 ulusal program için kaynak sağlanmaya devam edilecektir. Onların arasında “Ulusal Standartlı Dış Değerlendirme Sistemi”, “Okul Olimpiyatları ve Müsabakalar”, “Okul Öncesi Eğitim Sisteminin Geliştirilmesi”, “Bilişim Teknolojileri Sektöründe Kariyer İçin Eğitim”, “Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Sisteminde Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) “,” Mesleki Yeterlilik “,”Okulda Erişebilir Bir Mimari Çevre ve Güvenlik Oluşturma “, “Yurt Dışında Ana Dili ve Kültür” ve “Boş Zamanı Değerlendirme” adlı programlar bulunuyor.

Ulusal programlar çerçevesinde sağlanan kaynaklarla modern bilgi ve iletişim teknolojilerle yenilikçi eğitim yöntemleri uygulanacak. Ayrıca laboratuvar ekipmanları alımı, mesleki eğitimin modernizasyonu ve öğrenciler için tam günlük eğitim sağlama olanakları için de kaynak öngörülmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar