Dr.Halide ÜMİTFER

Bulgaristan’da Yargı Büyük Baskı Altında Bulunuyor.

Sofya İstinaf Mahkemesi Başkanı Pemkezov Sorgulanıyor.

HÖH milletvekili Delyan Peevski hakkında şok açıklamalar.

25 Mayıs’ta Bulgaristan’ı Temizleyelim Kampanyası Başlıyor.

Bulgaristan’ı skandallar ırgalıyor. HÖH / DPS partisi milletvekili ve HÖH / DPS Partisi Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu milletvekili adayı Daniel Peevski’nin Bulgaristan Cumhuriyeti İstinaf Mahkemesi Başkanlığını, yargıçlarını, mahkeme üyelerini, savcılığı ve diğer devlet organlarını baskı altına aldığı, arasız baskı uyguladığı ve şiddette başvurduğu ortaya çıktı. Peevski’nin, HÖH partisi adına, şahsen fahri Başkan Ahmet Doğan adına hareket ettiği açıklandı.

Yargıyı politik baskı altına alan HÖH – DPS mafyası rüşvet ve yolsuzluk davalarında olduğu gibi,  cinayet davalarında da son söz sahibi olmaya çalıştığı basına düştü. Yorumlarda, Milletvekili Peevski’nin eski hükümetin İç İşleri Bakanı Ts. Tsvetanov’la 49 defa görüşmesinin de yargıya baskı konusunu kapsadığına işaret ediliyor. Gazeteler bu baskının yıllardan beri devam ettiğini yazıyor.

Sofya İstinaf Mahkemesi hangi derecede olan bir yargı organıdır?

Bu mahkeme Bulgaristan yargı sisteminde tepeden aşağı bakıldığında 4. yerde bulunur. Bu mahkemede ancak yüksek yargıç ve savcıların, bir de dokunulmazlığı olan kişilerin yanı milletvekillerinin davalarına bakılır. 4 yıldan beri Mahkeme Başkanı görevinde bulunan Veselin Penkezov  bu hafta bir dönem daha başkan kalmak için dilekçe sunmuştu.

Sofya İstinaf Mahkemesinde (SİM) hangi davalar görüldü ve nasıl sonuçlandı?

Örneğin halen Varna hapishanesinde bulunan HÖH milletvekili ve Silistre ili Dulovo (Ak kadınlar) Belediye Başkanı D-r Nihat Tabakov bu mahkemede yargılandı.

Yargıya uygulanan politik baskıda bardağı taşıran son damla şöyle ortaya çıktı.

HÖH / DPS milletvekili ve fahri başkanı Ahmet Doğanla ilgili davalar da bu mahkemede görüldü. 2013’te yılın politik olayına parmak basan yüksek mimarlık öğrencisi Oktay Yeni Mehmedov Sofya İstinaf Mahkemesinde beraat etti.

Bu Mahkemesi (SİM)  2011-13 yılları arasında ulusal çapta çok önemli iki davaya baktı. Bunlardan biri, bir önceki Sosyalist Parti ile Hak ve Özgürlükler Partisi iktidar ortaklığında gelişen ve başa çıkılamayan “para için iş adamı kaçırma” olayları davasıydı. Külhan beyler adam kaçırıyor milyonlarca Euro fidye istiyor, parmak ve kulak kesip yakınlarına gönderiyordu. Adam kaçıranlar tutuklandı ama ceza alan olmadı.

Lakabı “ahtapot” olan ve gizli istihbarat servisi görevlilerinden biri olup, “Lev İns” sigorta şirketinin de sahibi olan Aleksey Petrov’un uyguladığı baskı ve teröre karşı açılan davalara da aynı mahkeme baktı. Bu davaların ikisi de Başbakan Boyko Borisov hükümeti zamanında görüldü ve içeri giren olmadı.

Şimdi Mahkeme Başkanı Penkezov “İç İşleri Bakanı Ts. Tsvetanov bana baskı yaptı,” diyor. Yargı sisteminin bağımsızlığının korunmasında yargıçlara yapılan her türden baskının hemen savcılık makamına bildirilmesi ve gerektiğinde kamuoyuna açıklanması zorunlu bir koşuldur. Bu yapılmadan yargı sistemi ayakta kalamaz, adalet sağlanamaz. Anında müdahale edilmezse hiçbir şeyi sonradan düzeltmek olası değildir. Kırık dirsek yenin içinde kalır.

Sofya İstinaf Mahkemesi Başkanı Veselin PENKEZOV açıklaması:

24 Nisan 2014 günü SİM Başkanı V. Penkezor bir basın toplantısı düzenledi. Bulgaristan’ı ırgalayan açıklamalarda bulundu. Mahkeme Başkanı kendine yapılan baskıları anlattı. Dava sonuçlarının dikte edilmek istendiğine işaret etti. Örneğin, milletvekili D. Peevski’nin Oktay Yeni Mehmedov hakkında 20 yıl hapis cezası istediğini. D-r Nihat Tabakov’un da aklanmasında direndiğini anlattı. Savcılık ve devlet makamları tarafından gerekli önlemler alınmadığı halde, yargıçların davalara girmekten vazgeçeceğine işaret etti. HÖH / DPS milletvekili D. Peevski’nin mahkemeye müdahalesi sınır tanımıyor. Aile üyelerimin hayatı da tehlike altında, diye konuştu.

Bu arada, Sofya’da adalet organlarının çalışmaları konusunda yorum yapan bazı gazetecilerin araçları yandı. Sofya Şehir Mahkemesi eski Başkanı Kutsova’nın evi soyuldu. Parlamentodan ve oligarşiden tırmanan baskılar demokratik kamuoyunda sokak tepkileri uyandırıyor. Basın kalemini sivriltti.

Avrupa basını Bulgaristan’da yargı bağımsızlığı olmadığı konusuna birinci sayfaya çekti. Avusturya’da çıkan “Der Standart” gazetesi Bulgaristan yargı sistemini analiz ettiği yazıyı “RÜŞVET AVCILARI” başlığıyla bastı. Bu yazıda mahkemelerin rüşvvetle çalıştığına yer veriliyor.

Öte yandan, Başsavcı Tsutsarov, Mahkeme BaşkanıV. Penkezov’un ifade vermek için pazartesi gün Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı DANS’a çağrıldığına işaret ederken, SİM’nde “tekerlek üzerinde yürüyen davalar olduğunu” söyledi ki, bu tanımın anlamı, “kim daha fazla para verirse davalar onun lehinde sonuçlanır,” şeklinde açıklanabilir.

Sofya İstinaf Mahkemesi Başkanı Penkezov kimdir.

Penkezov yargı sistemine soruşturma yargıcı olarak girmiştir. 2014’te Askeri İstinaf Mahkemesi Başkanlığına atanmış ve 2008’de Sofya İstinaf Mahkemesi Başkanlığına geçirilmiştir. Bu yargıcın malı mülkü son 5-6 yıldan beri basına düştü. Halen 900 leva kira ödeyerek eşiyle birlikte bir dairede kalan Penkezov’un üstüne kayıtlı bir şey olmasa da, Sofya’nın gözde peyk belediyelerinden Pançerevo Belediyesinde adına “BEYAZ SARAY” denen bir sarayı, Kara Deniz sahil köylerinde denize sıfır otelleri ve üç katlı villa tatil evleri vardır.

28 Mayıs sabahı Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı DANS’a büyük rüşvet konularında, özellikle de Avrupa Birliği fonlarından Bulgar Yargı Sisteminin daha şeffaf çalışması için kullanılmak amacıyla sağlanan paraların nasıl harcandığı konusunda ifadesi alınacaktır.

İpler Saraya uzanıyor.

Bütün bu kokuşmuş soruların ipleri hep Ahmet Doğan Sarayı’na uzanıyor. Yargı siteminin Saray diktasında çalışması devleti çökertebilir havası esmeye ve yorumlanmaya başladı. HÖH adını kullanarak ve halkımızın namusunu beş para ederek, Peevski ızbandudunun çevirdiği dolaplar, dalavereler ve rüşvet olayları ile öteki yolsuzluklar kokuşa kokuşa su yüzüne çıkmaya başladığı günden beri, duruma hakim olamayan Parti Başkanı Lütfü Mestan susuyor.

HÖH / DPS mafyası oligarşiye alet olmuş ve Yargı sisteminde bağımsızlı çökertmeye, adaleti Saraya bağlamaya çalışıyor. Devletin çok ciddi tedbirler alması ve tutuklamaların başlaması zamanı gelmiştir. Geç bile kalınmıştır.

Politik Baskı Uygulayan Üçlü:

Yargı sistemine baskı uygulama, rüşvetle iş gördürme olaylarının ardında olan ve Peevski ile birlikte hareket eden HÖH Başkan Yardımcısı Hristo Biserov’un yolsuzluk olaylarının hepsinde parmağı olduğuna işaret ediliyor. Yeni durumda, Bulgaristan yargı sistemi üzerindeki kara bulut artık iyice göründü. Bu, HÖH fahri başkanı Ahmet Doğan – HÖH milletvekili Daniel Peevski – HÖH eski Başkan Yardımcısı ve BC Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Hristo Biserov üçlüsünde kilitlenmiştir. Başkan L. Mestan komplo dışı tutulsa da, zavallıdır ve yapabileceği bir şey yoktur.

Son derece ciddi bir politik ortamda Bulgar mafyasının önemli yöneticilerinden biri olan ve oligarşi ile ciddi işbirliği içinde olan D. Peevski’yi şahsen L. Mestan kendi ağzıyla Avrupa Birliği Parlamentosu milletvekili için hazırlanan HÖH / DPS listesinde  2. aday olarak gösterdi. Aslında oligarşi maşası Peevski birinci adaydır ve son dönemde HÖH üzerinde kontrolü ele geçirmiştir. Birçok rüşvet olayının iç yüzünü bildiğinden hükümeti düğşürecek güce sahiptir. Bu yüzden daha da artan ve 1 Mayısta sokakları dolduracak tepkiler uyandırmaya devam ediyor.

Sivil toplum örgütlerinin 1 Mayıs gösterilerinde “Peevski Mafya”, “A. Doğan Mafya” pankartları taşınacak.  HÖH Başkanı L. Mestan’ın D. Peevskiyi desteklemesi kokuşmuşluk ve çöküşün ne kadar derin olduğunu gösteriyor. L. Mestan artık HÖH / DPS partisini temizleyemez. Her şey iliklerine kadar kokuşmuştur. Çöküş kontrolden çıkmıştır. Bu dibe iniş yalnız Türklerin, Pomakların ve Çingenelerin başına değil, vatanımız olan Bulgaristan’ın başına ciddi sorunlar saracaktır. AB ceza ve yaptırımları kapımızdadır.

Bu arada, TC’de yaşayan ve kullanacakları oylarla bir iki milletvekilini AB parlamentosuna gönderecek durumda olan soydaşlarımızın oy kullanma haklarına getirilen yasaklama ve sınırlamalarla, yaratılan güçlüklerle onların topluca politik hayatımızın dışına itilmeleri sert tepkilerle ifade ediliyor. Türkiye’nin değişik il ve ilçe merkezlerinde düzenlenen dernek ve federasyon toplantılarında Hak ve Özgürlük davasına yeni bir alanda devam edilmesi isteniyor. Soydaş kitlesi dernek ve kulüplerin, haber ve yorum merkezlerinin, yayın evlerinin ve gençlik ve sportif kulüplerin Göçmen Kültür ve Yardımlaşma Federasyonlarında birleştirilerek daha fazla güç toplama yollarının açılması gündeme geliyor. BG. Stratejik Haber Merkezinde bu çalışmalara öncü olmasını isteyen yazılar alındı.

Birlikte olmak ve beraberce mücadele etmek zorundayız. Yakınlarımız orada yaşıyor unutmayalım. O topraklar varandır.

Haklarımızın daha kısa sürede elde edilmesi bakımından, soydaşlarımız 50 yıldan beri Avrupa Birliği aday üyeliği haklarından yararlanarak, Türkiye’de yaşayan üye devletler vatandaşlarının yani bizim AB parlamento seçimlerine ikamet ettiğimiz yerde özgürce katılma haklarımızı savunması istekleri dile geliyor. Bulgaristan’da HÖH partisinin en fazla 400 bin oy aldığı dikkate alınırsa, biz soydaşlar çok daha kalabalık olmakla birlikte, haklı davamız uğruna oyumuzu vermeye hazırız.

 

Reklamlar