Bu yılki geleneksel 25. Kıbrıs, Balkanlar, Avrasya Türk Edebiyatlar Kurumu’nun Alanya Belediyesi ve Alanya Turizm şirketleri derneği ile ortaklaşa “ Edebiyatta Dağ “ konulu sempozyumu Türkiye Cumhuriyetinin Alanya kentinde gerçekleşti.edebiyatta-dag-sempozyumu

Sempozyuma Türkiye başta olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin’den, Özbekistan, Kırkistan, Türkistan, Moldavya, Azarbeycan, Kazakistan ve saire 30 ülkeden 70 den fazla bilim adamı, gazeteci, araştırmacı yazar, şair ve başkaları katıldı.

İki gün boyu doludizgin, bütün katılımcılar kesikli zaman diliminde kendi bildiri özetlerini sundular. Bildiriler ve orada bulunanların yapıtları 25. Edebiyat sempozyumu çalışmaları kitaplaştırılacak, katılımcılara ve kurul üyesi ülkelerine dağıtılacaktır.

Sempozyum oturumları, katılan ülkelerin edebiyat bilim adamları, deneyimli profesor, doktor, doçent ve başka bu alanda unvan sahibi kişiler tarafından yönetildi. Kürsüye Özbekistan’dan pof.Dr. Babahan Muhammed Şerif ve Doç.Dr. Tahir Kahhar, Azerbaycan’dan Doç.Dr.Terane Haşimova Esimkızı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Pof.Dr. Ulvi Keser ve araştırmacı yazar Harit Fedai’lerin yanı sıra Bulgaristan Cumhuriyeti temsilcileri, Kırcaali “ Ömer Lütfi “ kültür derneği “Recep Küpçü“ edebiyat klübü üyeleri Mustafa Bayramali, Habibe Ahmedova, Mehmet Alev , Emel Balıkçı ve bu grupa katılan Türkiye’de oturan, fakat kendini Eğridere’li sayan Mercan Civan hanımda çıktılar. Mustafa Bayramali “Bulgaristan Türk Edebiyatında Dağ kavramı“, Habibe Ahmedova “Bulgaristan Türk şiirinde Dağ”, Mehmet Alev “Rodop Anneleri“, Emel Balıkçı‘nın söylediği Rodop Türküsü ve okuduğu “Korku“ öyküsü, Mercan Civan’nın “Yazar ve şairlerin eserlerinde Dağ konusu“ bilimsel bildiri özetleri öbürküleri kadar beğeni kazandı ve alkış topladı.

Biz, Bulgaristan Cumhuriyeti temsilcileri 27. Edebiyat Sempozyumunun Bulgaristanda tertiplenmesini önerdik. Öneri, KIBATEK Vakfı Başkanı Sayın İsmail Bozkurt tarafından sıcak karşlık buldu. Kırcaali Belediyesi ve Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği tarafından ilgi gördüğünde, Kırcaali 2015 yılı Uluslararası Edebiyat Semozyumuna şüphesiz ev sahipliği yapacaktır.

Sempozyumun son gününde katılımcılara dünya cenneti Alanya’nın güzellikleri tanıtıldı. Sahil boyu birbirinden bakımlı, üstün hızmet veren oteller, arkada apartmanlar, daha ötelerde de dağ doruklarına tırmanan villalar. Yol boyları fikus, hurma, portakal, mandarin, nar ağaçları, daha ötelerde muz tarlaları, şık parkları, pırıl pırıl sokakları. Denize adeta burnunu sokmuş yarım adadaki Kırmızı kule ve surlar. Vapurla Akdeniz turu ve Sapadere kanyon gezisi herkesin belleginde derin izler bıraktı. Buna ek olarak gecesini gündüze katarak etkinliğin en düzenli biçimde geçmesine emeği geçen sempozyum koordinatörü ve “Güncel Sanat“ dergisi Genel Yayın Yönetmeni sayın Arslan Bayır’ a şükran borcumuzu da ifağde etmek yerinde olacaktır.

Mustafa BAYRAMALİ / Habibe AHMEDOVA – Kırcaali Haber

Reklamlar