2. Uluslararası Helal Konferansı önümüzdeki yıl İstanbul’da yapılacak. şu an sektöründe ‘dan sonra ikinci sırada yer alıyor., “Ciddi pazarlama ve reklam çalışmalarına başlanırsa Türkiye, bu alanda liderliği eline alabilir” dedi

, gelecek yıl mart ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek “2. Uluslararası Helal Konferansı” öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

in, turistlerin inançlarına uygun şekilde seyahat etmesi, konaklaması, tatil yapması, rehberlik hizmeti alması ve diğer turizm faaliyetlerine katıldığı tatil paketlerini içerdiğini belirten Çetin, “Bay ve bayanlar için ayrı kullanım alanları olan, içlerinde asla alkol servis edilmeyen, 5 vakit ezanın duyulduğu helal tesisler, namaz saatlerine göre düzenlenen turlar ve İslam eğitimi almış rehberler eşliğinde yapılan tanıtımlara da biz İslami turlar diyoruz” ifadelerini kullandı.

Çetin, bunun 1996 yılında başladığını, 2008 yılından sonra duyulduğunu, şimdi dünyada 82 milyar dolarlık bir hacime ulaştığını aktardı.

‘nın helal turizm sektöründe lider ülke olarak görüldüğünü belirten Çetin, ‘nin ise ikinci sırada geldiğini, ancak ciddi pazarlama ve reklam çalışmalarına başlanırsa bu alanda liderliği eline alacağını söyledi.

Dünyada 350-400 kadar helal turizm servis eden tesis olduğunu vurgulayan Çetin, “Bunun yaklaşık 150 tanesi Türkiye’de bulunuyor. Bunlar kıyı, termal ve şehir otelciliğini de içeriyor. Yurt dışına pazarlama yapıldığında, 82 milyar dolarlık Müslüman turist potansiyelini ülkemize çekmemiz aşikardır. Turizm Bakanlığı bu pazara ciddi destek vermeye başladı. İnşallah 2016 yılında Türkiye bu konuda lider ülke olacak” ifadelerini kullandı.

“Bu yıl Helal Turizm Derneği kuracağız”

, Türkiye’nin turizm gelirinin yaklaşık 35 milyar dolar olduğunu aktararak, hükümetin 2023 turizm hedefinin ise 50 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

Mevcut pazarlarla bu rakama ulaşmanın zor olduğunu belirten Çetin, şöyle devam etti:

“Turizm endüstrisi yılda ortalama yüzde 3,3 büyüyor. 2011 yılında iki İslami araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre helal turizm pazarı yılda yüzde 4,8 büyüyor. Dolayısıyla 2020 yılı gibi turizm endüstrisindeki helal turizm pazarının 192 milyar dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Eğer biz bu helal turizm potansiyelini ülkemize çekebilirsek, 50 milyar dolarlık hedefi 2-3 yıl içinde yakalayabiliriz.”

Çetin, 2011 yılında yapılan anket sonucunda 142 milyon Müslümanın seyahat ettiğini, bunların yaklaşık 70 milyonunun helal turizmi tercih ettiğini ve harcamalarının 82 milyar dolara denk geldiğini söyledi.

Bu yıl Helal Turizm Derneği kuracaklarını açıklayan Çetin, “Bunun için helal turizm standartları konusunda çalışmalarımız olacak. Helal belgelendirme için Türkiye ciddi emek sarf ediyor. TSE bununla alakalı standart çalışmaları yapıyor. Dolayısıyla biz bütün enstrümanları oluşturup bir birlik kurarak standartlarımızı uluslararası bütün Müslüman kardeşlerimize yaymak istiyoruz” diye konuştu.

Çetin, Türkiye’nin helal turizmle alakalı kurulacak derneğe destek vermesi, sertifikasyon kısmını hayata geçirmesi ve tüm dünyada Müslümanlara yönelik helal turizm pazarlamasını doğru stratejiyle uygulaması halinde bu pazardan en az 40-45 milyar dolarlık pay alabileceğini aktardı.

“Bu organizasyonların liderliğini Türkiye yapmalı”

CM Media Üst Yöneticisi (CEO) Bilal Domah da helal turizmin önemine değinerek, Avrupa’da 50 milyon Müslümanın bu seyahate katıldığını belirtti.

Özellikle genç Müslüman nüfusuyla İslami turizme katılan kesimin arttığını belirten Domah, “İslam dünyasında seyahat tercihleri değişmekte. Hac ve Umre tabi ki İslam dünyasında temel seyahat programları ama günümüzde özellikle Avrupa’da seyahat endüstrisine katılan kesim artmış durumda” diye konuştu.

Domah, helal turizm endüstrisindeki gelişmeye bakıldığında hem Müslüman hem gayrimüslim dünyada helal turizme ilginin arttığını ifade etti.

Türkiye’nin bu konuda öne çıktığını, pek çok tesisin bu kurallara uygun olduğunu vurgulayan Domah, bu tip organizasyonların liderliğini Türkiye’nin yapması gerektiğini söyledi.

HTC Organizasyon Direktörü Akın Arıkan ise helal turizmin, 2015 yılında Master Card ve Crescent and Raiting verilerine göre küresel turizm ekonomisi içindeki payının yıllık yüzde 14 büyümeyle 200 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Helal turizmin İslam coğrafyası dışında da milyarlarca dolar yeni yatırım yapılan bir sektör haline geldiğini vurgulayan Arıkan, Türkiye’nin de bu büyük ekonomik pastadan payını alması gerektiğini söyledi.

‘nın tarihinin değiştiğini açıklayan Arıkan, şunları kaydetti:

“Arap Turizm Ligi, tüm Arap Yarımadası’nı kapsayan ülkelerin turizm ve ekonomi bakanlarının oluşturduğu bir lig. Arap Turizm Organizasyonu Başkanı Prens Bandar el Fuhaid, 1-3 Aralık’ın umre başlangıcı olduğunu belirterek, Arap Ligi’ndeki tüm Arap turizm bakanları ve acentalarının Türkiye’ye gelmek istediğini, dolayısıyla bu tarihte yapılacak konferansı 1-2 ay ileri atmamızı rica ettiler. Bu nedenle biz de organizasyonumuzu 21-23 Mart 2016 tarihine erteliyoruz.”

“21-23 Mart 2016’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek”

İngiltere merkezli CM Medya girişimi olan ve ilki 2014 yılında İspanya’da gerçekleştirilen Uluslararası Helal Turizm Konferansı’nın ikincisi 21-23 Mart 2016 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.

Bu çok amaçlı konferansa, 25 Uluslararası konuşmacı, 60’tan fazla tur operatörü ve seyahat acentesi, 150 helal konseptli otel ve tedarikçiler ayrıca 30 farklı ülke, 1.200 uluslararası delegasyon ve binlerce ziyaretçi katılacak.

“Helal Turizm” konsepti altında organize edilmiş olan bu konferans, uluslararası uzmanları, projeleri, satıcı ve politikacıları bir araya getirecek.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları’nın ana sponsor olduğu konferansın açılış gününe onur konuğu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrifi bekleniyor.

Reklamlar