Türk dünyasının ünlü yazarlarından Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov, doğumunun 88. yılında düzenlenen etkinliklerde, Bulturk olarak bizde burada Türk Dünyası ailesinin içinde yerimizi aldık.

Türk dünyasının ünlü yazarlarından Kırgız edebiyatçı Cengiz Aytmatov, doğumunun 88. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.

Kırgızistan Başkonsolosluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ ve Kırgızistan Dostluk Derneğinin iş birliğiyle Topkapı Türk Dünyası’nda düzenlenen etkinlikte Aytmatov’un hayatı, kişiliği, siyasi kimliği ve eserleri ele alındı.

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük, Aytmatov’un Kırgızistan’ın yetiştirdiği en büyük edebiyatçılardan birisi olduğunu söyledi.

Aytmatov’u anmanın Türk dünyasının bir borcu olduğunun altını çizen Kütük, “Cengiz Aytmatov için Kazak şair Şahanov, ‘Dünyadan iki Cengiz geçti. Birisi Cengiz Han elinde kılıcı ile savaş meydanlarında at sürdü. Diğeri elinde kalemiyle insanlığa ve dünyaya sevgi, barış dağıttı. Bu da Cengiz Aytmatov’ der. O manada Aytmatov’un romanlarında, hikayelerinde topluma verdiği mesajlar itibariyle insanlığın barış, kardeşlik, huzur ve gelecekle ilgili olumlu duygularla yaşamasını sağlayacak unsurlar ön plana çıkarılmıştır.” dedi.

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbrahim Junusov ise Beşiktaş’taki saldırıda şehit olanların ailelerine taziyelerini iletti.

Türk dünyasında yaşanan tüm olaylara duyarlı olduklarını dile getiren Junusov, “TürkiyeCumhuriyeti, Kırgızistan’ın bağımsızlığını kabul eden ilk devlettir ve Kırgısiztan’da ilk büyükelçiliği Türkiye açmıştır. Kırgısiztan da ilk elçiliğini Türkiye’de açmıştır. Yani ikili ilişkilerimiz bu şekilde başlamıştır.” diye konuştu.

Eserleri 160’dan fazla dile çevrildi

Aytmatov’un sadece Kırgızların yazarı olmadığına vurgu yapan Junusov, şöyle devam etti:

“Cengiz Atmatov bir dünya yazarıdır. Sanatçıların hayatı iki dönemden ibarettir. Biri yaşadığı dönem, ikincisi eserleri ile yaşadığı dönemdir. Bir sanatçı için en önemli olan da öldükten sonra eserleriyle yaşamasıdır. Biz şu an Aytmatov’un ikinci ömrünü ne kadar güzel yaşadığını görmekteyiz. Aytmatov’un hayatındaki 8 sayısına da değinmek istiyorum. Aytmatov 1928 senesinde doğdu, 8 sene önce vefat etti ve bugün doğumun 88. yıl dönümü. 8 rakamı sonsuzluğu ifade etmektedir. Biz Aytmatov’un bu rakamla eşleştiğini ve sonsuza kadar yaşayacağını düşünüyoruz.”

Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cıldız İsmailova ise Aytmatov’un eserlerinin 160’dan fazla dile çevrildiği bilgisini verdi.

İsmailova, Aytmatov’un eserlerinde önemli şahsiyetleri ele aldığına da dikkati çekerek, “Onun eserlerine ve hayatına, milletinin binlerce yıllık hayat tecrübesinin özeti olan Manas rehberlik eder. Bu sebeple Aytmatov da milyonlarca dizeyi anlatırken, Kırgızlara, tüm Türk dilli halklara ve evrensel insana ait gerçekleri, türküleri, masalları, hikayeleri, tarihi ve geleceği en açık ve samimi bir biçimde yazar. Eserleriyle, özgürlüğü rehin alınan kardeşlerimizin acısını bize gösterir.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, Çolponay Kavilbek de Aytmatov’un “Toprak Ana” eseri üzerinden bir monolog performansı gerçekleştirdi.

Anma programında ayrıca Cengiz Aytmatov’un fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açıldı ve kısa belgesel gösterimi de yapıldı.

Reklamlar