2fb62c2c70aab13670bde3ba2df02729

Son aylarda Bulgaristan Milli Radyosu tarafından yapılan yeni kayıtlar, Güneybatı Bulgaristan’dan otantik halk türküleri içeriyor. Ses sanatçıları, profesyonel değildir, amatör halk türküleri gruplarının temsilcileridir. “Dobırskite Babi” (Dobır neneleri) folklor grubunun türküleri, bu bölgeye has olan diyafoni üzerinde kurulmuştur. Küçük dağ köyü, Rila dağının eteğinde bulunuyor. Köy, zengin tarihiyle bilinmektedir. UNESCO’nun himayesi altında bulunan kültür anıtı “Az. Az. Teodor Tiron ve Teodor Stratilat” kilisesi ise köye en çok turist çeken yerdir. Kilise 1614 yılında zengin Dobırsko sakinleri tarafından inşa edildi. O sıralarda Bulgaristan Osmanlı Egemenliği altında bulunuyordu ve Hıristiyan kiliseleri küçük olmalıydı ve konutlardan pek farklı olmamalıydı. Dışarıdan kilisenin görünüşü pek görkemli değil, ama içindeki duvar resimleri gerçekten eşsiz güzelliktedir. Kilise etrafındaki doğa da çok güzel.

Yerel halkın geleneksel kadın giysileri de çok güzel. Ses sanatçılarının çoğu geleneksel giysilerini anne ve ninelerinden miras olarak almıştır ve bütün bölgesel ve milli folklor festivallerine ve şenliklere katılıyor, çünkü köyde “Dobırskite Babi” folklor topluluğunun güzel türküleri olmadan şenlik yoktur.

Banya köyü ise Bansko dağ beldesinin ve Razlog şehrinin ancak 5 kilometre uzaklığında bulunuyor. Etrafından Pirin, Rila ve Rodop dağları bulunuyor. Bu bölgenin geleneksel enstrümanı “tambura” adını taşıyor.

Lusiana Guberova, Elina Georgieva ve Boris Manolov, Banya köyünden “Detelina” grubunun temsilcileridir. Bulgaristan Milli Radyosu’nun fonu için onlardan başka 9 yaşındaki Magdalena Guberova da kayıtlar yaptı.

Temmuz ayının ilk Pazar gününde Banya köyünde yıllık “Köyümün Şenliği” etkinliği yapılıyor. Müzik programına yurtiçinden ve yurtdışından folklor toplulukları katılıyor. Tabii sahneye köyünden bütün folklor toplulukları da çıkıyor.

Reklamlar