Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ‘Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez’ dedi.

 

Görmez, Altındağ İlçe Müftülüğü yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmasına, 2 gün sonra idrak edilecek Mevlit Kandili’ni kutlayarak başladı. Mekanların ve binaların değişmesinin önemli olduğunu belirten Görmez, estetik ve güzel olmasının da dinin emirleri arasında yer aldığını ifade etti. Görmez, ‘Ancak sadece mekanların, binaların değil, mühim olan yaptığımız hizmetlerin muhtevasını değiştirmemiz’ değerlendirmesinde bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak son yıllarda bütün görev tanımlarını yeniden değiştirmek için uğraştıklarına dikkati çeken Görmez, şöyle konuştu:

 

‘Cami, sadece namaz kılma mekanı değil. İmam, sadece namaz kıldırmak için orada değildir. Toplumun bütün dertleriyle dertlenen, gözyaşlarını dindiren, sokak çocuklarıyla ilgilenen, yetimle fakirle dost olan, onunla kardeş olan, nerede derdi olan bir vatandaşımız, bir insanımız varsa hemen onun yanına gidip, onunla hemdert olan bir insandır, din gönüllüsüdür. Atanmış din görevlisi yok, adanmış din gönüllüsü olmalı. Bizim tanımımız bu. Hiç kimse namaz kıldırmak için sadece orada o vazifeyi ifa etmez.’

 

‘MÜFTÜ SIRADAN BİR BÜROKRAT DEĞİL’

 

Namazın Allah’ın emri olduğunu vurgulayan Görmez, ‘Aynı şekilde müftü sıradan bir bürokrat değil. İmamların amiri, Diyanet’in o ildeki, o ilçedeki idarecisi değil, sadece o şehrin bütün dini hayatı, bütün manevi hayatıyla ilgilenen, kadınlarla, çocuklarla, gençlerle, ailelerle, onların her türlü sorunlarıyla ilgilenen, Din-i Mübin-i İslam’ın o rahmet mesajını her tarafa ulaştıran insandır aynı zamanda. Onun için mühim olan bu görev tanımlarımızı değiştirmemiz. Müftülükler, sıradan bir devlet dairesi değildir, asla olmamalıdır. Her türlü vatandaşın girdiği, derdiğini anlattığı, derdine çare aradığı, derdine derman aradığı bir mekan olmalıdır aynı zamanda. Orası bir şefkat yuvası, orası bir merhamet ocağı olmalıdır. Yüce dinimiz bize bunu emretmiştir’ şeklinde konuştu.

Görmez, yolda insanlara eziyet veren bir şeyi kaldırıp, yerine koymayı imanın tarifi içine yerleştirmiş bir peygamberin ümmeti olduklarını dile getirdi. Ülkenin her tarafında bu görev tanımlarını değiştirmeye çalıştıklarına işaret eden Görmez, din hizmetinin sadece namaz, oruç ve hac gibi ibadetlere indirgenemeyeceğini anlattı.

‘YILBAŞI, NOEL GİBİ KONULARDA TARTIŞMA YAŞANIR…’

Görmez, yılbaşı konusuna da değinerek, miladi takvime göre bugün 2014’ün sona erdiğini ve yeni bir yılın başladığını söyledi. Her yıl bu mevsim geldiğinde toplumda bir tartışma yaşandığını anımsatan Görmez, ‘Bu tartışmayla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı en küçük bir imada bulunduğunda, hutbesinde, vaazında bir cümle sarf ettiğinde de o dahi tartışma konusu olur. Yılbaşı, noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaşanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiğinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiş insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı’ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

‘HİÇ KİMSE PAGAN KÜLTÜRÜYLE…’

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının, kim ne derse desin, müftüleriyle, vaizleriyle, imamlarıyla bu konudaki şefkatli ve dostça tavsiyelerini, nasihatlerini yapmaya devam edeceğini aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığının konuya ilişkin dostça uyarısını paylaşan Görmez, şunları kaydetti:

‘Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez. Hele hele bütün bunların da noel, çam ağacı, kumar, içki, spor toto, loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaştıracak davranışlarla birleşerek, birleştirilerek, toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığı daima bunun doğru olmadığını, şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder. Pagan kültürü, tüketim kültürü, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürü meydana getirmesinin doğru olmadığını söylemeye devam ederiz. Bunun, noel ve çam ağacının gölgesinde yapılması hiçbir dine ve hiçbir inanca göre de doğru olduğunu ortaya koymaz. Bunu açıkça ifade etmek isterim.’

Geride bırakılan yılın içinde yaşanan acıların sona ermesini dileyen Görmez, gelecek yılların da insanlığa barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

Reklamlar