Dışişleri Bakanı Daniel Mitov’un sözlerine göre arkada kalan yıl içinde Ukrayna’daki çatışma, Yakın Doğu’daki kriz ve “İslam Devleti” ile mücadele, uluslararası durumun karmaşık olmasına yol açtığına rağmen 2016, kararların ve icraatların yılı olacağı tahmininde bulundu. Sözlerine göre kararlar, özellikle Suriye krizine barışçıl yoldan çözüm getirilmesine dönük, icraatlar ise Avrupa’ya yönelik göçmen dalgasına karşı ve terör ve insan kaçakçılığı ile mücadeleye dönük olacak.

Yıllık basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanının sözlerine göre Aktif dış politikası ve ilkeli tutumu ile Bulgaristan 2015’te uluslararası sahneye dönmeyi ve batılı ortaklarımızın güvenini kazanmayı başardı. Bakan Mitov bunun bir kanıtı olarak ülkemizi ziyaret etmiş bulunan dünya ve Avrupa liderlerine işaret etti ve “Bulgaristan ilk defa Avrupa politikasının kalbinde olduğu için Avrupa ülkemize geldi” dedi.

AB ve NATO üyesi olarak ülkemiz dış politika rotasını sürdürmeyi ve milli menfaatler temelinde uluslararası çapta üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmeyi başardı. Bulgaristan’ın Sccehneg üyeliğine yönelik çabaları da sürüyor. AB’nin dış sınırı olan Bulgaristan sınırlarının korunması ve ülkedeki istikrar, olumlu adımlar olarak değerlendirilebilir. Mülteci sorunun Bulgaristan’ın da teğet geçmediğini öne süren Bakan Mitov, çabalarının esas bölümünün enerji diplomasisine yönelik olduğunu vurguladı: “Çabalarımız enerji kaynakları ve güzergahlarının çeşitlendirilmesi odaklı oldu”.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Batı Balkanlar’ın Avrupa ve Avroatlantik entegrasyonu açısından büyük önem taşıyor. Temmuz ayından itibaren dönem başkanlığını yapan Bulgaristan, ulaşım, enerji ve altyapı, medya özgürlüğü, ifade özgürlüğü, göç ve mülteci akını üstesinden gelinmesi olmak üzere öncelikli alanlarda yoğun çabalar sarfediyor.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin Bulgar başkanlığı, hükümetin öncelikli hedeflerinden biri olan Batı Balkanlar’ın Avroatlantik entegrasyonuna destek verilmesi amacına ulaşılması açısından yararlı olacak. Bakan Mitov, bölge ülkeleri ile ikili ilişkilerde Bulgaristan’ın bu yolu katetmiş bulunan bir ülke olarak sahip olduğu ekspertiz ve deneyimle onların entegrasyon sürecine katkı sağlayabileceğini daima ileri sürmüş olduğunu vurguladı.

Reklamlar