Savcılık  iki Rus vatandaşının Bulgaristan topraklarında istihbarat faaliyetleriyle ajanlık yaptığını ortaya koyarak, kişiler aleyhinde soruşturma açtı.  Söz konusu iki Rus vatandaşının diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu açıklandı. Onlardan biri Rusya Federasyonu’nun Sofya Konsolosluğu Şubesinde Birinci Müşavir olarak akredite edilmiştir.

Bu diplomatın 2017 yılından şimdiye kadar Bulgar seçim süreci mekanizması hakkında bilgi ve istihbarat topladığı iddia edildi.

Ajanlıkla suçlanan ikinci Rus diplomat ise, Ticaret Müşavirliğinde görevli olduğu ve 2018’den beri enerji ve enerji güvenliği hakkında bilgi topladığı ve elde ettiği haberleri Moskova’daki istihbarat dairesine gönderdiği anlaşıldı.

Diplomatik dokunulmazlığından dolayı davalar durduruldu. Başsavcı İvan Geşev ise Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’yı toplanan deliller hakkında bilgilendirdi.

Rusya’nın Bulgaristan Büyükelçiliği ajanslık suçlamaları hakkında hiçbir resmi bilgi almadığını duyurdu. Rusya Büyükelçisi Anatoliy Makarov bu haberi yayınladı ve elçiliğe bu konuda resmi bilgi gelmediğini duyurdu.

 

BNR

Reklamlar