DİJİTAL HİZMET VERGİSİ İLE BAZI KANUNLARDA ve 375 SAYILI KHK’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

Değerli dostlar,

Dijital hizmet sunan çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi, vergide adalet, vergi rekabeti, basitlik, etkinlik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde mükelleflerin gönüllü uyumunu gözeten, vergi güvenliğini güçlendiren vb. düzenlemeler içeren ve “çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi” alınmasını amaçlayan Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Genel Kurul’da kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Türkiye’de dijital ortamda sunulan hür türlü reklam hizmetleri, içerik satışları (oyun, müzik, video, uygulama içi satışlar gibi), sosyal medya sitelerinde verilen (ücretli) hizmetler ve mal ve hizmet satışına aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerden elde edilen hasılat ile Türkiye’deki kullanıcılardan toplanan verinin işlenmesi/satışı dolayısıyla elde edilen hasılat üzerinden %7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınacak.
  • Türkiye sınırları içinde bulunan ve emlak vergisine esas bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yapılan veya yaptırılan değerleme sonucu belirlenmiş değeri 5 milyon TL ve bu tutarı aşan mesken nitelikli taşınmazlar için Değerli Konut Vergisi ihdas edilecek.
  • Ülkemizin sağlık sektöründeki rekabet gücünü artırmak üzere, yerli ve milli ürün geliştirmek amacıyla sağlık alanında Ar-Ge çalışmaları yapan Türkiye Sağlık Enstitülerinin finansman ihtiyacının karşılanabilmesine yönelik düzenleme yapılacak.
  • Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele ve vergi incelemelerinde sektörel ve fonksiyonel uzmanlaşma sağlanması amacıyla vergi müfettişi istihdamına ilişkin düzenleme yapılacak.
  • Amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretler hariç olmak üzere spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretlere yönelik istisna kaldırılmaktadır. Yapılan ücret ödemeleri gelir vergisi tarifesine göre tevkif suretiyle vergilendirilecek.
  • Lig usulüne tabii spor dallarında en üst liglerdeki sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan tevkifat oranı % 15’den %20’ye çıkarılacak.

Daha detaylı bilgi için;

https://tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss128.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar