Dr.Halide ÜMİTFER

D. Peevski’yi desteklememiz için üç neden. Şimdiye kadar, bütün Avrupa Bulgaristan’ın çok problemli olduğunu biliyordu. Fakat Daniel Peevski’nini AB parlamentosuna girme teşebbüsünün Bulgaristan için çok büyük bir tehlike olduğu nedense pek bilinmiyordu. Şimdi artık, bu adamın AB parlamentosuna girmesi Bulgaristan Cumhuriyeti için direk tehlike oluşturduğu kesin biliniyor.

Yorumcu: TATYANA WACSBERG

“Almanya’nin Sesi Radyoru”

Hak ve Özgürlükler Hareketi milletvekili Daniel Peevski, Bulgar problemlerini izleyen Brüksel için bulunabilinen en dört yanı mamur bir simadır.

Bu politikacının en kısa tanıtımı şöyle olabilir: İmrenilecek kadar çok mal mülk sahibi olan,  geliri mütevazi sayılan, çalışmayan bir zengindir, fakat zenginliğinin kaynağı ile ilgili sorguya çekilmemiştir, çünkü kendisi sorgu amiridir.

 

Peevski’nin  Hayat Öyküsünden kesitler:

 

Peevski, diş ülkelerde anlaşılması çok güç olan bir Bulgar olgusudur. Onun hakkında bilinenleri anlatmak da zordur. O seçimle görev alınan bir makamdandır, ama işe gitmiyor. Evinde de çalışmadığı gibi, seçmenleriyle de görüşmüyor. Parlamentoya silahlı, evine ise korumalarıyla giriyor. Üzerine kayıtlı malı mülkü olmasa da en zengin erkekler listesindedir. Beş yıldan beri parlamenter olsa da, meclis kürsüsünden yalnız bir defa, o da muhalefette küfür etmek için konuştu. O yılların kurallarına ters olabilir ama devletin gizli servis ajanlarından biri onu sorgu amiri olarak önerdi ve tayin ettirdi. Onun sorgulamasını tamamladığı dava dosyası göstermek zor olsa da, yarın öbür gün milletvekilliğine son verilse, sorgu amirliği görevine her an dönebilir. Kendisi hakkında “ben başarılı biriyim” diyor, ama hiçbir somut başarı gösteremiyor. Demeç vermiyor, canlı konuşma yapmıyor.

 

Stanişev ve Mestan tarafınsan gizli istihbarat ajansı DANS Başkanlığına önerilmiş olmasaydı, Bulgaristan üstüne yazılıp çizilirken işaret edilen dört skandal olay her defasında yine DelyanPeeski ismiyle bağlı olacaktı.

Bir. Bulgaristan’da basın ve yayın, iletişim ortamı özgür değildir.

İki. Adalet sistemi çalışmıyor.

Üç. Rüşvet devletin her katını esir almıştır.

Dört. Politik yaşamda kriminal  suç işleniyor.

 

Eğer tüm bunların Avrupa insanları tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olacaksa Daniel Peevski’nini AP milletvekili olmasına itirazımız olamaz.

 

Peevski’nin Politik Partisi – HÖH:

 

Aslında ve hakikatten kayıtsız ekonomiyi ve işleri savunurken ve temsil ederken, yıllardan beri kendini Bulgaristan Müslümanlarının temsilcisi ve savunucusu olarak tanıtan HÖH / DPS partisi,  Danıel Peevski ‘nin desteklenmesini gerektiren en önemli unsurdur. Peevski’yi Avrupa Birliği Parlamentosu’na göndermek şu iki soruya kesin ve şeffaf yanıt getirebilir:

a) Hak ve Özgürlük Hareketi için D. Peevski neden bu kadar değerli biridir?

b) Bu partinin seçmeni Peevski’ye neden bu kadar çok bel bağlıyor?

 

Son seçimlerde (12 Mayıs 2013) Peevski, 2 seçim bölgesinde liste başı olan 3 milletvekilinden biriydi. Şimdi iddia edildiğine göre Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin 25 Mayıs 2014 günü liste başı çekecek olan adayı da yine o olacakmış. Bu adayın hak ve özgürlük hareketi seçmenine ne gibi hizmetlerde bulunduğu kimse tarafından bilinmese de, partiye ne gibi hizmetler sunduğu da, bilinenler tarafından açıklanmıyor. Kendisini Bulgaristan Müslümanlarının koruyucusu olarak tanıtan ama bu konuda pek bir şey yaptığı bilinmeyen hak ve özgürlükler partisinin iç yüzünün açığa vurulması açısından, Peevski bulmacasını artık çözmek yeterli olabilir.

 

300 Gün Peevski

 

Peevski’nin desteklenmesini zorunlu kılan 3. nedense, artık 300 günden beri devam eden Sofya sokak ve meydanlarındaki protesto hareketleridir. Geçen yıldan beri süregelen bu eylemler birkaç defa solmak, sönmek ve hareketliliğini yitirme aşamalarına girse de Daniel Peevski’nini isminin belirmesiyle daha ilk anda hemen birden bire parlayan bu eylemler, dün akşam başkette yeniden başladı. Böyle bir protesto patlaması son defa, Anayasa Mahkemesi’nin özel bir kararla Peevski’nin milletvekilliğini savunmasına karşı ayyuka çıkmıştı.

 

Bu arada Anaya Mahkemesi kararı “anlaşılır türden değildi”, nitelemesini ilave edelim.  Burada anlaşılmayan, Yüksek mahkemesinin kararından fazla, finans oligarşi kulisinin her defasında Peevski’yi hemen ve dört elle işe sarılarak desteklemesidir.

Daha önce söylemek istemiş olsam da, unutmuş olabilirim, bu milletvekilinin bir de yargı hükmü verme ve adalet dağıtma hakkına sahip olduğunu da unutmadan ifade etmiş olayım.

Reklamlar