Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani’nin daveti üzerine Katar’ı ziyarette bulunuyor. Doha’da bir araya gelen Radev ve Katar Emiri, Bulgaristan ve Katar arasında yüksek teknoloji alanında ortak inovasyon projeleri üzerine konuştular. Radev ve Katar Emiri, baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmeye başkanlık ettiler.

Radev, Katar Emiri tarafından Doha’da resmi törenle karşılandı. Bu, bir yıl içinde yaptıkları ikinci görüşmedir, çünkü Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani 2018 yılında Sofya’yı resmi ziyarette bulundu.

Radev, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Katar Emiri’nin Sofya’da yenilikler ve bilgi teknolojileri alanında umut vaat eden disiplinlerde çocukların ücretsiz eğitim göreceği bir merkezin inşaatı ve donatılması için maddi destek vermeyi üstlendiğini bildirdi. Radev, Cumhurbaşkanlığı kurumunun bir yıldan fazla üzerinde çalıştığı bu projeyi hayata geçirmenin boynunun borcu olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı, böyle bir eğitim merkezi ile Bulgaristan’ın becerikli genç Bulgaristan vatandaşlarını vatanlarında tutma ve hatta yurtdışından uzmanları çekme potansiyeline sahip olacağını söyledi.

Radev, Ermenistan ve Fransa’da başarılı bir şekilde uygulanan bu tür projelerin Bulgaristan’da geliştirilebileceğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı, bu merkez ile dünya matematik, fizik, kimya, dil ve bilgi teknolojisi olimpiyatlarında ön sıralarda yer aldığı genç yeteneklerimizin potansiyelinin değerlendirilmesi için destekleneceğini vurguladı. Radev,”Bu merkez, yüksek teknoloji alanında yeni start-up’ların merkezi haline gelebilir ve böylece onlar kendi kendini finanse edebilir” dedi.

Devlet Başkanı, ”Katma değeri yüksek olan teknoloji projeleri, ulaştırma altyapısı gibi önemli yatırımlar gerektirmez, geleceğe yöneliktir ve Katar ile ikili işbirliği için yeni ve uzun vadeli bir çerçeve oluşturabilir” diye kaydetti.

Cumhurbaşkanı, Katar Emiri’nin Filibe Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek ve yüksekokulun bilimsel altyapısını geliştirecek biyoteknoloji için bir teknoloji parkı oluşturmayı destekleyeceğini açıkladı. Uluslararası düzeyde bir projenin söz konusu olduğunu belirten Radev, projenin Katar’ın da faydalanabileceği aşırı iklim olayları yaşanan bölgelerde sürdürülebilir tarımın geliştirilmesinin yanı sıra tıp, eczane, kozmetik, gıda işleme alanlarında yüksek teknolojilerin geliştirilmesini öngördüğünü ifade etti.

Radev ve Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani, Bulgaristan’da altyapı projelerinin uygulanmasına Katar’ın katılım olanaklarını da ele aldılar. Radev,” Bulgaristan üzerinden artan trafik akışı göz önüne alındığında Kuzey-Güney koridorlarına, Rusçuk-Svilengrad karayoluna, Şipka tüneline Katar yatırımlarının yeniden canlandırılmasına ilgi var” dedi. Kısa bir sürede Katar’ın bu projeler konusunda Bulgaristan hükümeti ile temasa geçmesini beklediğini ifade eden Radev, Katar Emiri’nin Bulgar şirketlerini 2022’de Katar’da gerçekleşecek olan Dünya Kupası ile ilgili altyapı projelerine katılmaya davet ettiğini aktardı.

Bundan önce Doha’da gerçekleştirilen Bulgaristan-Katar İş Konseyi’nde yaptığı konuşmada Radev, “Bulgaristan yenilikçi şirketler için uygun koşulları sunuyor” diye altını çizdi. Batı Avrupa’daki birçok şirketin araştırma merkezlerini Bulgaristan’da konuşlandırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı, ülkemizin AB’ye en çok ürün ihraç ettiğini ve ihracatımızın her yıl arttığını söyledi.

Bulgaristan Devlet Başkanı, Doha’da Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Khalifa El Tani ile de görüştü. Radev, eşi Desislava Radeva ile birlikte eğitim, bilim ve toplumsal gelişmeye yönelik faaliyetleri destekleyen Katar Vakfı’nı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı, Doha’da Doğal Gaz İhracatçıları Forumu Genel Merkezi’ni de ziyaret etti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar