Hafta başında ülke genelinde 50 poliklinikte “Covid-bölgeleri” oluşturulacağı anlaşıldı. Bunlardan 10’u Sofya bölgesinde, kalan 40’ı da ülkenin diğer illerinde hizmet verecek. İlk “Covid-bölglerinin” daha bu haftaya çalışmaya başlaması bekleniyor. Bu amaçla polikliniklerde kurulan Covid bölgelerinin finansmanı için 6 milyon leva tahsis edilecek.

Bu şekilde, hastanelerdeki Covid alanlarının yoğunluğunun bir kısmı polikliniklerde kurulan özel üniteler tarafından karşılanacak. Bu ünitelerde, doktor muayenesi, antijen testi, kan testi ve gerek duyulduğu durumlarda akciğer grafisi de çekilebilecek.

Sofya’da bir poliklinikte müdür olarak görevli Dr. Vasil Vasilev şunları paylaştı: “Bizim için hızlı bir şekilde böyle bir Covid-bölgesi oluşturmak sorun değil, çünkü zaten şu anda da bu işi yapıyoruz. Covid hastaları bizim aramızda. Şu anda da röntgen makinelerinden birisi Covid hastaları için ayrıldı, diğeri de diğer hastalar için kullanılıyor.

Hızlı bir biçimde “Covid-bölgesi” için dışarıdan giriş ve çıkış yolu düzenledik. Hasta buradan giriyor, hızlı antijen testi yapılıyor. Sonuç 30 dakikaya kadar süre içinde belli oluyor. Kişinin muayene ihtiyacı varsa, yan tarafta doktor ve hemşire olan muayene odası bulunuyor. Kan tahlilleri ve röntgen gerekiyorsa, bunları da diğer hastalarla temas haline girmeden burda yaptırabiliyor. Bütün tahlil sonuçları internet ortamından ulaştırılabilecek. Benimle beraber olan bütün ekibime teşekkürlerimi sunuyorum. Pandeminin başlangıcından beri çalışıyoruz. Uzmanlık eğitimleri devam eden iki genç doktor da bizim çalışmalarımıza katılacak.”

Hastane tedavisi ihtiyacı olduğu anlaşılan kişiler Acil servis ekipleri tarafından belirli hastaneye kaldırılacak.

Ev ortamında tedavi gereken hastalar için ise şimdiye kadar olduğu gibi aile hekimleri yardımcı olacak. Ek teşvik olarak, Covid-19 hastalarına yardımcı olan aile hekimlerine 1000’er leva ödenecek.

Aile hekimleri, her gün sistemde Covid-1 hastalarının durumu ile ilgili bilgi aktaracak ve hastaları evlerinde ziyaret ederek veya telefon aracılığı ile onlara tedaviye nasıl devam etmeleri hakkında bilgi vermeleri şart koşuluyor. Tahlil sevk belgeleri elektronik olarak verilecek, semptom olduğu durumlarda aile hekimleri antijen testi için sevk belgesi verebilecek.

BNR

Reklamlar