28 Mart saat 17 itibarıyla ülkede koronavirüs vakaları 331, hayatını kaybedenlerin sayısı 6 oldu.

Covid- 19 tanısı kesinleşenlerin sayısı 331, 6 kişi hayatını kaybetti.

Ulusal Kriz Merkezi’nin 24 Mart saat 17’de düzenlediği basın toplantısında bu saat itibarıyla ülkede Covid- 19 hastalarının sayısı 331 olarak duyuruldu. Bulgaristan’da bugün üç kişi v,rüsten hayatını kaybetti. Böylece toplam ölenlerin sayısı altı oldu.

Bugün hayatını kaybedenlerden biri Sofya “Pirogov” Hastanesinde, diğeri Blagoevgrad’da, üçüncüsü ise Küstendil’den bir vatandaş oldu.

Bulgaristan pandemi önlemlerinde diğer ülkelere örnek oluyor

Başbakan Boyko Borisov Cumartesi saat 17 basın toplantısında konuşurkn bunu ifade etti ve “Benim arkadaşım Boris Jhonson karantinaya gerek kalmadığını söylemişti, oysa karantina uygulamadı ve kendisi hastalandı” dedi. Avrupa’nın bu krizle mücadelede ortak bir yol izlemesi gerektiğini vurgulayan Borisov, krizden çıkınca ekonominin kalkınması için ortak adımlara önem verdiğini belirtti. Borisov “Bizim için en önemli şey, krizden sonra işletmelerin çalışmaya balaması ve bütün işöilerin geri dönmesidir” dedi.

Boyko Borisov dünyada bu krizle baş etmek için üç aya yetecek para bulunduğunu vurguladı ve üç aydan fazla sürerse, o zaman başka yol izlemek gerekeceğini söyledi.

Devlet OHAL’den dolayı zararları yüzde 20’den fazla olan bütün işverenlerin zararını telafi edecek

Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyi Covid- 19 önlemlerinden zarar gören iş sektörünün telafi edilmesi ve istihdamın muhafaza edilmesi için hükümet şemasını onayladı.  İş sektörü, sendikalar ve hükümet önlemlere uyarak, zararı karın yüzde 20’sini geçen şirketlere tazminat ödenmesi için faaliyetler yürütülecek.

Bu şemaya göre devlet zarar gören şirketlerin işçilerinin maaşının yüzde 60’ını ödeyecek.

Ekonomi uzmanları gida fiyatlarının ucuzlayacağını umuyor

/BNT/ Bulgaristan Ulusal Televizyonuna konuşan Sofya Menkul Kıymetler Borsası Müdürü Vasil Simov, Covid- 19 salgını başından beri yiyecek ve farklı gıda malları depolama eğiliminin talep azalmasına yol açacağını ve tüccarların fiyatları indirmek zorunda kalcağını öne sürdü.

Bankacı Levon Hampartsumyan ise banka sektörü için zor bir yıl tahmininde bulundu. Ona göre Avrupa Merkez Bankası’nın kredi kurallarını hafifletme önerisi, kolay kredi sağlama anlamına gelmiyor. Bu sözler, ciddi  risk değerlendirmesi yapmak ve esnek olmak anlamı taşıyor.

Bankacı, nakit alış verişin yerine, online ticaretin artacağını tahmin etti.

Koronavirüsle ilgili bütün gelişmeleri BNR’nin Bulgarca sayfasından takip edebilirsiniz.

Koronavirüse ilişkin güncel bilgiler ve Bulgaristan’ın aldığı önemleri Bulgaristan Radyosu’nun web sitesinde dokuz ayrı dilden öğrenebilirsiniz.

Derleyen: Miglena İvanova, Türkçesi: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar