Hükümetin bugünkü toplantısında onaylanan Sosyal Yardımlar Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik taslağında ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan aylık sosyal yardımların çocuklarının anaokuluna veya okula düzenli gidip gitmemesine bağlı olması öngörülmektedir.

Kabul edilen değişikliklere göre ilgili kurumlar bilgi edinecekler ve yardım ödemek için gerekli kontrolleri yapacaktır. Bu, sosyal yardım için başvuran vatandaşların idari yükünü hafifletecektir.

Eğer bir hatırlatma yapacak olursak, mart ayında işsiz maaşı alınması, belediyelere ait konutlarda oturanların ödedikleri kira bedellerine ve çocuk yardım parasının, zorunlu eğitime tabi tutulan çocukların düzenli olarak okula gitmelerine bağlanması önerildi. Böylece ebeveynlerin çocuklarını iki gün okula gönderip aylarca okula göndermedikleri halde düzenli öğrenciler kabul edilmesine imkan veren kanun hükümleri iptal edilecek.

Okul öncesi sınıfında okuyan çocukların, bir eğitim öğretim yılı içerisinde üç günden fazla mazeretsiz devamsızlık yapması halinde ebeveynlerine bir yıl boyunca sosyal yardım ödenmemesi önerildi. Öğrencilerin bir eğitim öğretim yılı içerisinde beş günden fazla mazeretsiz devamsızlık yapması halinde ebeveynlerine bir yıl boyunca sosyal yardım ödenmemesi önerildi. Yürürlükteki kanuna göre çocukların bir eğitim öğretim yılı içerisinde bir ay boyunca mazeretsiz devamsızlık yapması halinde ebeveynlerine bir yıl boyunca sosyal yardım ödenmemektedir.

Geçen ders yılında 39 000’den fazla ailenin çocuk yardım parası kesildi, çünkü çocuklarını okula veya okul öncesi sınıfına göndermemişlerdir. Bu sayı, 2017 yılına kıyasla 300 aile daha fazladır.

Sağlık Bakanlığının yurtdışında tedaviye ilişkin başvuruları onaylamasına yönelik faaliyetine son verilmesi, Çocuk Tedavi Fonu’nun kapatılması ve ilgili faaliyetlerin artık Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) tarafından gerçekleştirilmesinden dolayı bu yıl 1 Nisan’dan itibaren hak sahibi kişilerin günlük masrafları ve kira bedellerinin karşılanmasına yardımcı olma mekanizması güncellendi.

Değişikliğe göre bu kişiler sağlık sorununu çözmek için devletten yardım almaya devam edecekler. Bu ancak NZOK ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla olacak.

Reklamlar