Böyle bir program hazırlamak için çocukları çok sevmek gerek. 2015 yılında başlayan program çerçevesinde bugüne dek 200’den fazla çalışma yapıldı. İnternet günlük hayatımıza uygun bir şekilde çocuklar, hiç bir çaba sarfetmeden elleri sayesinde tarihe duygusal bir dokunuş yapıyorlar. Onların kolaylıkla çözdükleri tarih konularında ise büyükler kesinlikle başarısız olacaktır.

Yer, Küstendil Tarih Müzesi. Burada “çocuklar ve meraklı yetişkinler için “Noel dokuma tezgahı” konulu etkinliğin düzenlenmesi bir an meselesi. 12, 13 ve 14 Aralık günlerinde müzenin “Asklepiy “ salonunda isteyen herkes güzel mi güzel kumaşlar dokuyabilecek. Aynı zamanda ziyaretçiler, MÖ 6. ve 5. yüzyıllar arasında bilinen dokuma sanatıyla ilgili eserleri de görebilecekler.İplik eğirmek için kullanılan çıkrığın icat edilmesinden önce, insanlar, sapları içinde bulunan seramik kaplar kullanıyordu. Buna benzer “döner kaplar” Mısır, Filistin ve Yunanistan topraklarında keşfedildi. MÖ 5.yüzyıla ait buna benzer kaplar, Bulgaristan’da bilinen üç tanesinden ikisi, Küstendil bölgesine ait. Bütün bu bilgilere çocuklar, ilginç oyunlar sayesindeulaşırken asırlardır aktarılan becerilere de sahip olacak. “Noel dokuma tezgahı”, “Müze atölyesi” programının bir parçasıdır. 

Çocuklara, hazırlık döneminim tüm aşamaları öğrenmek ve atalarının yolundan geçmek amacıyla, pratik alıştırmalar sayesinde bilgileri aktarmak çok önemli,– diye anlatıyor Küstendil Tarih Müzesi halkla ilişkiler sorumlusu ve proje kurucusu Miroslava Taskova ve devam ediyor.

Çocuk, öğretmen ve ebeveynler bu çalışmalara büyük ilgi gösteriyor.Çalışmalarımızın odağında antik dönemlerdeki sanat ve kültür oluyor. Şubat ayında “Eskilerde beslenme kültürü” konusu işlenirken şehrimizin topraklarında arkeolojik kazılar sıranda keşfedilen antik ve ortaçağ yemek kaplardan oluşan sergi ziyaretçilere sunuluyor. Mart ayında zaman ölçümü konusunu ele alıyoruz. Slav Kültürü ve Bulgar Yazısı Bayramını kutladığımız Mayıs ayında Bakır Çağı’ndan yazı işaretlerini gösteriyoru.


Üzerinde çalıştığımız başka bir konu ise “Antikte araçlar ve dekoratifler”. Mesela 2. yüzyıla ait muhteşem iki tekerlekli bir arabayı inceliyoruz. Son ele aldığımız konu, “Antikte giyim, aksesoarlar ve silahlar” olunca günümüzde yağmurluk olarak bilinen giysilerin benzeri olan ve Trak askerlerinin taşıdığı “zeyrayı” anlatıyoruz.


Çocuklar, sembolik olarak bütün bir yılı kapatırken önümüzdeki günlerde “Noel dokuma tezgahında “dokumaya başlayacak. Hayal gücünün peşine düşerek bugünün estetiğini eski tekniklerle buluşturacak. Böylece yaşadıkları bölgenin tarihinden ilham almış bir şekilde yeni yıla girmiş olacaklar.

Çeviri. Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar