Başbakan Plamen Oreşarski ve Çin Devlet Koseyi Başkanı Li Keqiang, iki ülke arasında olası işbirliği sektörlerini görüştüler.plamen-oresarski-ile-li-keqiang
Plamen Oreşarski başkanlığındaki hükümet heyeti, Uluslararası Foruma katılmak üzere Çin’in Dalian şehrini ziyaret etti. “Yeni şampiyonlar-2013” başlığı altında yürütülen forum , “Yaz Davos”u olarak da biliniyor. Yürütülen ikili görüşmelerde Çin’in Bulgaristan ile işbirliğe bel bağladığı ortaya çıktı.

Başbakan Oreşarski ve Çin Devlet Koseyi Başkanı Li Keqiang, işbirliğinde ağır basacak sektörlerin demiryolu, karayol ve liman altyapılarının, turizm ve yüksek tekonoklijiler alanlarının olacağı konusunda hemfikirdi. Partnerlik, sadece iki ülke arasında değil aynı zamanda Çin’in Avrupa Birliği ilişkilerinde de gelişecektir, ki Bulgaristan de bir AB ülkesidir. Çin-Bulgaristan ilişkileri yoğuın bir şekilde gelişmiş olsa da gerekli seviyede değildir.İkili ilişkilerine ivme kazandırılması açısından iliki mal değişiminin ve Çin yatırımlarının Bulgaristan’da artması söz konusu.

Bir ay zarfında Çin hükümet heyeti, bütün bu konuların ayrıntılarını görüşmek üzere Bulgaristan’da ziyarette bulunacak. Üç hafta içersinde ise Bulgar uzmanları Çin’i ziyaret edip, Bulgaristan’daki turizm imkanlarını tanıtacak. İşbirliğe, özel sektörden de büyük ilgi var. En zengin Çin vatandaşlarından Wang Jianlin, ki mal varlığı 10 milyar dolardan fazla olarak gösteriliyor, yıl sonunda Bulgaristan’ı ziyaret edip turizm alanında yatırım imkanları görüşmeyi kabul etti. “Forbs” sıralamasında 80.yerde olan Çin “China Construction” şirketi, işbirliği imkanlarına ilgi gösterdi. Bulgaristan’da yabancı yatırımların devlet garantisi olmadan yapıldığını bilerek Plamen Oreşarski, Eksimbank Başkanı Li Juogu’dan Çinli yatrımcılara Bulgaristan’da yatırım yapmak için daha anlayışlı olup garanti sağlamalarını rica etti.

Bulgaristan heyetinin Çin ziyareti, Bulgaristan’ın dış politikasının” ekonomik ağırlıklı” şeklinialma niyetleriyle denk geliyor. Hükümet heyeti Çin’de ikili ilişkilerde bulunurken, Ekonomi Bakanı Dragomir Stoynev, Avrupa Birliği ülkelerinde görev yapan Bulgar ticaret temsilcilerinin Ortadoğu, Çin ve eski Soviyetler Briliği ülkelerine yönlendirileceğini açıkladı. Çin’de görev yapan iki ticaret temsilcisinin yanısıra bir temsilci daha eklenecek. Bulgar tarafı, Çinli yatırımcılar için vize kolaylıklarını de ele alacak.

İkili işbirliğinin gelişmesi siyasi ilişkilerin iyi durumundan etkilenmektedir. Bulgaristan, Çin ile ilişkilerini yürütürken Çin’in her zaman tek ve ayrılmaz bir ülke olduğu görüşünü savunmuştur. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 65.yıldönümünün arifesinde, iki ülke sorun teşkil eden konuların olmadığını belirtiyor. İkili ilişkilerde yeni yeni ufukların daha bu yıl zarfında beklenebilir.

Türkçesi: Şevkiye Çakır / Yazı: Stoimen Pavlov – BNR

Reklamlar