Avrupa’da dalga dalga yayılan çiftçi protestoları Bulgaristan’a sıçradı. Sofya’da yüzlerce çiftçi, Tarım Bakanlığı binası önünde toplanarak hükümetin tarım politikalarını protesto etti. Çiftçiler, bakanı istifaya davet etti.

Bulgaristan’da yüzlerce öfkeli çiftçi, artan maliyetler ve Ukrayna’dan gelen ucuz ürünlerin tehdidi altında ezilirken, Tarım Bakanlığı binası önünde hükümetin tarım politikalarına karşı seslerini yükseltti.

“ARTAN MALİYET ALTINDA EZİLİYORUZ”

Protestocular, Tarım Bakanı Kiril Vıtev’in istifasını ve tarım sektörünü kurtarmak için acil adımlar atılmasını talep ediyor. Bulgaristan’daki çiftçiler, artan gübre, yem ve enerji fiyatlarının altında eziliyor. Ukrayna’dan gelen ucuz ürünlerle rekabet de onları daha da zor durumda bırakıyor. Bu durum, birçok çiftliği iflasın eşiğine getirmiş durumda.

“BULGAR ÇİFTÇİSİNİ ÖLDÜRMEYİN”

Çiftçiler, hükümetin tarım politikalarını protesto ederek, Tarım Bakanı Kiril Vıtev’i istifaya çağırdı. Protestocular, “Çiftçilere insanca muamele edilmesini istiyorum”, “Bulgar çiftçisini öldürmeyin” ve “Ukrayna için para var ama çiftçilere yok” yazılı pankartlar açtı.

Çiftçi protestoları komşu ülkeye sıçradı! Başkentte ‘bakan istifa’ sesleri - 2. Resim

“SÖZÜNÜZÜ TUTUN”

Ukrayna’daki savaş nedeniyle artan enerji ve gübre fiyatlarıyla birlikte Avrupa Birliği (AB) dışından yapılan ithalatla baş edemediklerini söyleyen Bulgar çiftçiler, Tarım Bakanı Vıtev’i çiftçilerin zararlarının tazmin edileceği yönündeki sözünü tutmamakla suçladı.

EYLEMİN DOZAJI ARTACAK

Bulgar hükümetinin finansal destek alacak çiftçilere zararlarını kanıtlama zorunluluğu getirmesini eleştiren tahıl üreticileri ise, yarın sabah itibarıyla ülke genelinde yol kapama eylemi kararı aldı. Bulgaristan Ulusal Tahıl Üreticileri Birliği, yarın yerel saatle 10.00 itibarıyla ülke genelinde kilit önemdeki 80 noktayı trafiğe kapatmayı planladıklarını duyurdu.

Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov’un 2023 yılı için sadece zarar ettiklerini kanıtlayabilen çiftçilerin zararlarının tazmin edileceği yönündeki açıklamasına tepki gösteren kuruluş, bütün tahıl üreticilerini kapsayacak bir formül bulunmasını talep etmişti.

Başbakan Nikolay Denkov ve Tarım Bakanı Vıtev, tarım sektörü sendika temsilcileri ile dün bir araya gelerek besiciler, süt üreticileri, meyve ve sebze üreticilerine 76 milyon avroluk ek destek fonunun ayırılmasına karar vermişti.

İHA

Reklamlar