Başbakanlıktan verilen bilgiye göre, Başbakan Boyko Borisov, Pernik şehrinde yaşanan su krizi nedeniyle görevinden istifa eden Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov’un istifa dilekçesini kabul ettiği bildirildi.

Bu, Dimov’un ifade vermeye götürülmesinden 24 saat sonra oldu, savcılık sözcüsü ise Bakan’ın 24 saat için gözaltına alındığını açıkladı. Dimov’un hangi gerekçeyle gözaltına alındığı bildirilmedi.

Dimov, Pernik’te yaşanan su kriziyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Pernik ilinde Studena Barajı’nın düşük su seviyesi nedeniyle 100 000’den fazla insan su rejimi uygulanmasından dolayı mağdur durumda bulunuyor. Dün Özel Yetkili Savcılık, Devlet Milli Güvenlik Ajansı (DANS) ve Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollardan Edinilen Varlıkların Müsadere Edilmesi Komisyonu tarafından yürütülen operasyonda Pernik’te Valilik ve Şu ve Kanalizasyon Şirketi ve Sofya’daki Çevre ve Su Bakanlığı binalarında aramalar yapıldı. Operasyon, Başsavcı İvan Geşev’in gözetimine yürütüldü.

Pernik Bölge Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında savcı Krasimira Minçeva, bakan Dimov ve Bölgesel Kakınma Ve Bayındırlık Bakanı Petya Avramova’nın pasifliği nedeniyle mülkün yönetimi konusunda yeterince özen göstermediklerine ve böylece mülkün zarar görmesinin yanı sıra insanların sağlığının zarar görmesine neden olduklarına karar verdi. Bölge Savcılığı da ayrıca su krizi ile ilgili yetersiz su yönetimi ve Çevre ve Su Bakanlığı ve Bölgesel Kalkınma Ve Bayındırlık Bakanlığında görevli yetkililer tarafından işlenen suiistimal eylemlere dair veriler olduğunu açıkladı.

Soruşturma dosyası Özel Yetkili Savcılığa gönderildi ve soruşturma yeni seçilen Başsavcı Geşev tarafından özel denetim altına alındı. Sadece Pernik Şu ve Kanalizasyon Şirketi, belediye ve valilik ve Blagoevgrad Batı Ege Denizi Havzası Yönetimi Müdürlüğüne yönelik soruşturma yapıldığı bildirildi.

Pernik’te yaşanan su krizinden başka savcılığın, Bulgaristan’a İtalya’dan yasa dışı yollarla çöp getirilmesi ile ilgili soruşturma kapsamında da Çevre ve Su Bakanlığına yönelik delil topladığı açıklandı.

Dimov, birkaç güne kadar Pernik’te yaşanan su krizinde suçlu olmadığını ve bakanlığa İtalya’dan Bulgaristan’a yasadışı yollarla çöp getirildiğine dair bir bilgi verilmediğini söylüyordu. Gazetecilerin kendisine yönelttikleri sorular üzerine görevinden istifa etmeyeceğini ve soruşturmaya yardımcı olacağını ifade ediyordu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar