Kırcaali bölgesinde sadece Cebel (Şeyh Cuma) Belediyesi kaplıcalarla ilgili iş geliştirme imkanına sahip. Belediye, havuz, spa merkezleri ve çeşmeler kurmaları üzere kaplıcaları yatırımcılara teslim etme izni aldı. cebel-spa-merkezi

2011 yılından beri Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Sıcak Su adlı maden yatağını idare etme hakkına sahip. Bu yerel hazineye ek gelir kaynağı olması için iyi bir fırsattır. Kaplıcaların işletilmesi yetkisi 2036 yılına kadar Belediye’ye verilmiştir. İdare etme süresi 25 yıl olan kaplıcanın işletilmesi Cebel’de Turizmin Gelişimi Stratejisi’nde yer alıyor. Bölgesel ve Kentsel Planlama Daire Başkanı Müh. Veska Dimitrova, “Cebel’de bir yatırımcı spa merkezi kurmak istiyor. Bu tür bir faaliyet sürdürmek isteyen herkesi desteklemek için elimizden geleni yapacağız. Artık termal sular yatağından numuneler alındı ve suyun güncel ve tam balneolojik özelliklerine ilişkin tüm göstergelere göre su kalitesinin değerlendirilmesi bekleniyor” diye yorum yaptı. Müh. Dimitrova’nın ifadesine göre bu yıl kaplıcadan Cebel merkezine su getirilecek su boru hattı tasarlanacak. Böylece kasabada ücretsiz su kaynağı olması düşünülüyor. Bu amaç için maddi kaynaklar aranılacak.

Belediye artık kaplıcayı idare etmeye yönelik ilk adımları attı. Saniyede dökülen metreküp su ölçümü yapıldı, kaynak koruma alanı belirlendi.

Cebelliler, kasabanın balneoloji merkezine dönüştürülmesini istiyorlar. Belediyeciler de, Rodplular da Cebel’in Zlatograd ile Kırcaali arasında iyi bir coğrafi konuma sahip olduğunu, Makas geçidinden Yunanistan ile bağlantı kuran uluslararası karayoluna yakın olmasının bölgeyi ekonomi açıdan canlandıracağını, yeni iş yerleri açılmasına sebep olarak göçü durduracağını düşünüyorlar.

Sıcak Su Maden suyu yatağı Mişevsko (Küçük Viran) yönünde Cebe’el yaklaşık 1,5 km mesafede bulunuyor. Sıcak maden suyu yaklaşık 35-36 o C büyük debiye sahip. Daha yaşlı kimseler bu yerde 20 yıl önce sebze yetiştirilen seralar ve vatandaşların kullanımına açık havuz duşları olduğunu hatırlıyorlar. Bugün bu havuz bakımsız kalmıştır.

Önceden yapılan incelemeler suyun sıcaklık derecesinin yaklaşık ve artı 32 olduğunu gösteriyor. Suda hidro karbonat ve kalsiyum iyonları büyük ölçüde bulunuyor. Su debisi saniyede 7 ile 9 litre arasındadır. Yerliler, sıcak maden sularının şifalı olduğuna inanıyorlar.
İçme suyu nitelikleri iyidir ve çeşitli cilt hastalıkları ve yara iyileşmesine yardımcı olur.

Uzmanlar çoktan Cebel yakınındaki termal suyun şişelenmesi ve spa tedavisi için uygun olduğunu dile getirmişlerdir.

 

Standart Gazetesi

Reklamlar