Sezin Sezgin, Cebel “Ruska Peeva” Meslek Lisesi’nde 11 sınıf öğrencisi. 17 yaşındaki Sezin bu yıl 20 yaşın altındaki çocuklara ve gençlere takdim edilen “Ulusal gençlik iyilik ve erdem ödülü” sahipleri arasında yer alıyor. Sofya “Vrana” sarayında ödül törenine katılan Sezin şöyle konuştu: “14 Haziran’da Sofya’da “iyilik ve erden ödülü” aldım. Ancak ben bu ödülü bütün “Da imaş golyamo sırtse ne teji” – “Kocaman yüreğinin olması ağır değildir” kulübü üyeleri için aldığıma inanıyorum. Tüm kulüp üyelerine, öğretmenimiz Vanya Ençeva, müdürümüz Angelina Hacieva ve Cebel halkına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Kendisi Bulgaristan Kızılhaç Örgütü’nün gençlik kolları üyesi, birçok yardım kampanyasının gerçekleştirilmesinde yer almış, en küçükler için ilk yardım kitapçığı olan “Annem, babam ve ben ilk yardımı öğreniyoruz” serisinden “Ormanda maceralar” isimli masalın yazarıdır.

2017 yılında öğretmen Vanya Ençeva ve okul personelinden birkaç kişi okulda Bulgaristan Kızılhaç Örgütü kulübü kuruyorlar. Daha sonra kulübe çocukları da dahil ederek Bulgaristan Kızılhaç Örgütü Gençlik Kolları’nın “Da imaş golyamo sırtse ne teji” kulübü ortaya çıkıyor. Şu anda kulübün 39 üyesi var.

Vanya Ençeva anlatıyor: “Motivasyon ilk kampanyanın ardından geldi. O zaman çocuklar şükranı, minneti kendi gözleriyle gördüler. Yalnız yaşan yaşlı bir adama ihtiyacı olan şeyleri temin ederek yardım etmiştik. Ve minnet nasıl görünüyor biliyor musunuz? Minnet insanın gözünün kenarından sızan bir damla gözyaşıdır. Bu olaydan sonra çocuklar birer birer kulübe gelmeye başladılar.”

Kulübün kuruluşundan bu yana yaklaşık üç yıllık zaman içerisinde, çocuklar 20 000 levanın üzerinde bir para miktarı toplamayıbaşarıyorlar. Ve bu paranın tamamı dezavantajlı çocuklara destek, yalnız yaşayan ve muhtaç insanlara yardım için harcanıyor.

Kulübe üye olmalarını ve kulübün ilk faaliyetlerini Sezin şu sözlerle anlatıyor: “Bulgaristan Kızılhaç Örgütü’ne katılmamızın en büyük sebebi bizim sınıf öğretmenimiz Vanya Ençeva oldu. Kendisini örnek aldık ve biz de Bulgaristan Kızılhaç Örgütü gönüllüleri arasına girmek istedik. Zor durumda ve ihtiyacı olan kişilere yardım edebilmemiz için insanlara çağrıda bulunduk. Kasabamızın halkı bize çok destek oldu. Herkes bir şeyler getiriyordu – oyuncak kıyafet günlük hayatta ihtiyaç olan malzemeler… Bağışlanan tüm eşyalar büyük bir sevgiyle bizler tarafından yıkandı, katlandı ve kullanılacak halde muhtaç olanlara dağıttık.”

Ancak gençler bunun yeterli olmadığını görüyorlar. Bunun için para gerekiyordu, diyor Sezin. Fakat “dileniyormuş gibi yardım istemektense” farklı bir şeyler yapmaya kadar veriyor azimli gençler ve sınıf öğretmenleri Vanya Ençeva.

Sezin sözlerine devamla şunları paylaşıyor: “İlk önce mesleğimiz alanındaki yeteneğimizi kullandık. Aşçılık sınıfında okuyorum ben. Yemekler ve tatlılar hazırlayıp belirli yer ve günlerde şehrimizde ilanlar dağıtarak halkımızı bilgilendiriyorduk ve bunları satıyorduk. Kazanılan para Bulgaristan Kızılhaç Örgütü aracılığı ile resmi olarak muhtaç olanlara ulaştırıldı. Bunun dışında kukla tiyatrosu yapmaya karar verdik. Yaptığımız gösterilerle toplanan paraları da aynı amaç için kullanıyoruz. Kukla tiyatrolarının senaryolarını kendimiz yazdık.”

Yazdıkları en son senaryoda en küçükler için ilk yardım konusunu işliyorlar. Çıkardıkları kitapçık hakkında Sezin şunları paylaşıyor: “Ormanda macera” kitapçığını gün yüzüne çıkarabilmemiz için bize destek olan Kırcali Bulgaristan Kızılhaç Örgütü ve bize destek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Peki bu yolda sizi motive eden şey nedir? diye sorduğumda: “Bizi en çok öğretmenimiz Vanya Ençeva ve yardım edebildiğimiz insanların yüzündeki sevinç motive ediyor” diye cevap veriyor Sezin.

11. sınıf öğrencisi Sezin, liseden sonra devam etmek istediği mesleğini de seçmiş – “İnsanlara yardım etmeye devam edebilmem için, tıp ile ilgili bir bölüm okumak istiyorum” diyor kendisi.

Yaşıtlarına, Bulgaristan Kızılhaç Örgütü gönüllüleri arasında katılmaları çağrısı yöneltiyor,“çünkü Bulgaristan’ın ve bütün dünyanın geleceği gençlerin elinde. Yardım edebileceğimiz çok insan var” diyor Sezin Sezgin.

 

 

BNR

Reklamlar