Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, NOVA TV’ye verdiği demeçte, “Koronavirüs tüm dünyayı etki altına almayı başardı. Her ülke durumu kendisi değerlendiriyor ve başa çıkmak için alacağı önlemleri belirliyor” diye kaydetti.

Büyükelçi, en önemli etkenin, uygulanması zor olan ve konunun ekonomik boyutu da olan sosyal temasların önlenmesi olduğunu vurguladı. Sekizkök, “Virüs Türkiye’ye daha sonra geldi, ilk vaka 11 Mart’ta bildirildi. Hedefimiz salgının artış hızını düşürmek” dedi.

Büyükelçi, ”Türkiye, olağanüstü hal ve karantina gibi uyulması zorunlu olan önlemler almadı, çünkü amacımız vatandaşları gönüllü olarak harekete geçebilmeleri için salgınla mücadeleye dahil etmekti. Tedbirlere yavaş yavaş geçmeyi tercih ettik” diye izah etti.

Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan test sayısına gelince, sürekli artıyor. Düne kadar test sayısı 100 000 idi, günde 15 000, gelecek haftaya kadar günde 35 000 olacak, sanırım bunlar az sayıda test değil. Tespit edilen vakalarda artış var, bu da test yapılan kişi sayısında artıştan ileri gelmektedir. Türkiye, sağlık sektörünün son derece gelişmiş olması avantajına sahiptir. Büyük hastane kompleksleri olan şehir hastane sistemi oluşturduk. Çok sayıda yoğun bakım ünitemiz var. Koronavirüs salgını doruk noktasına ulaşsa bile yoğun bakım ünitelerinin % 60’ının kullanılacağını söyleyebilirim”.

Sekizkök, Türkiye’nin koronavirüs krizi konusunda Bulgaristan ile iyi iletişimini sürdürdüğünü teyit etti. Krizin başında Başbakan Boyko Borisov’un Türkiye’yi ziyaret ettiğini, ardından güney komşumuzun ülkemize koruyucu tıbbi malzeme gönderdiğini kaydetti. Büyükelçi, sınır kapılarından ağır yük kamyonlarının geçişi sorununun da çözüldüğünü belirtti.

Göçmen krizi ile ilgili Sekizkök, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan anlaşmayı ihlal edeceğinin düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Büyükelçi, çoğunlukla kadın ve çocuklar olan İdlib’den kaçan binlerce insanın barındığı bir kampı gösteren bir fotoğraf gösterdi.

Büyükelçi, ”Kampta Türkiye’ye giriş yapıp yaşamak için daha iyi bir yer bulmak için Avrupa’ya gitmek isteyen 1.5 milyon insan var. Yani bu insanlar olmadan da Türkiye’nin 4 milyon mülteci ve sığınmacı barındırdığını söylemek istiyorum” diye belirtti.

Kırcaali Haber

Reklamlar