Ahmet TÜFEKÇİ
Tarih: 23 Haziran 202H

11 Temmuz (Pazar), 18 yaş üstü, Bulgaristanlı soydaşlarımız erken parlamento seçimlerine katılacak. İlk kez Bulgaristan genel seçimleri için Türkiye Cumhuriyetinde 121 sandık açılacak. Aslında bülten ile de oy verilebilecek de, isteyen oyunu seçim makinasına kart basarak ve isimleri sıralanmış 23 partiden birinin numarasına dokunarak da verebilir.
Örneğin Hak ve Özgürlükler Partisi’ne oy vermek isteyenlerin ekrandaki Yedi (7) numaraya dokunması yeterli olacaktır.

Seçim seksiyonları okullarda olacaktır. İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli, Tekirdağ gibi büyük kentlerimiz seçim bölgelerine bölünmüştür. Bölgelerde muhtarlar, sivil tolum kuruluşları ve seçim çalışmaları devam ediyor. 11 Temmuzda büyük bir katılım bekleniyor.

Bulgaristan’da toplam 3 600 000 (üç milyon altı yüz bin) seçmen olduğu, bunlardan 2 800 000 (iki milyon sekiz yüz bin) kişinin seçime katılacağı bildirildi. Yurtdışına  ise 500 seçim makinası gönderilecek ve dış ülkelerden toplam 300 000 (üç yüz bin) oy bekleniyor.

Yurtdışında en büyük katılım yine Türkiye’den bekleniyor. 120 000 (yüz yirmi bin) soydaşımızın seçime katılması bekleniyor. Rekorların kırılması bekleniyor.

Makine ile oy kullanma Bulgaristan’da ilk kez 4 Nisan’da 45. meclis için yapılan olağan seçimlerde başarılı kullanılmıştı. Türklerin ve Pomakların yaşadığı köy ve kentlerde de yüzde yüz makineli oylamayla seçim yapıldığı görüldü. Buradaki özellik, seçmen olarak kendileri seçim listelerinde olan ama aslında dünyamızdan çoktan göç etmiş olan 500 000 (beş yüz bin) “ölü canlının” sandıktan çıkmaması ve bu gerçeğin seçim sonuçlarına yansıyarak, 45. Halk meclisi bileşim tablosunu değiştirmiş olması ilginç oldu. Bu seçimde seçim makinalarla oy kullanılarak bu gerçek değiştirilmeye çalışılacaktır.

2009’dan beri iktidar olan GERB partisi lideri Boyko Borisov son seçimden sonra yeni hükümet kuramadı. 2017’den beri GERB partisinin hükümet ortağı olan aşırı sağcı güya “Yurtsever Cephe” ortakları VMRO-BND; NDSB ve “Ataka” ırkçı partiler meclise giremedi, sosyalistler (BSP) oylarının yarısını kaybetti. Hak ve Özgürlük Partisi (HÖH-DPS) partisi ise, Kovit-19 ortamında Türkiye’den yalnız 20 bin civarında oy alsa da, milletvekili sayısını 30’a çıkardı.

1990’dan sonra 4 Nisan seçimlerinde ilk kez olmak üzere, Sofya meclisine bir hamlede 3 yeni parti girdi. Bu yeni partiler ülkenin siyasi düzeninde birçok değişiklik istiyorlar. Bunlar arasından,  “Var, Böyle Bir Halk!”  ikinci parti oldu. “Demokratik Bulgaristan” koalisyonu 29 milletvekili ile 4. parti oldu ve “ Ayağa kalk Bulgaristan!” hareketi de 14 milletvekili ile 6. Parti oldu. Fakat Meclisten hükümet çıkmadı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev Anayasal haklarını ve siyasi inisiyatif kullanarak 45. meclisi dağıttı ve 12 Mayısta erken seçim hükümeti ve 11 Temmuz 2021 tarihinde  erken seçim ilan etti.

Başbakan General Stefan Yanev ve kabinesi “şeffaf, dürüst ve onurlu” seçimler için kullarını sıvadı. Şeffaf bir seçim süreci yolunu açarken, Milli Seçim Komisyonunu ve valilerin hepsi değişti. İç İşlerine bağlı Sofya’da ve tüm illerde ve belediyelerde müdürler, aksi istihbarat ve dış istihbarat amirleri, sınır kapılarında, gümrüklerde, milli vergi dairesinde, trafik polisinde, en önemli hastanelerde ve diğer devlet kurumlarında yönetim değişikline ve kadro takviyesine gidildi. Yolsuzluklara karışmış olan  GERB kadroları işten uzaklaştırılırken milli denetim süreci başladı.

Bu yoğun kadro değişiklileri arasında soydaşlarımızı ve Türkiye’de seçimleri yöneten yetkililer için önemli olan B. Borisov hükümetinin atadığı görevliler olan, konsolosların ve Büyükelçilerin görevde kalması sonucu, siyasi gözlemciler yolsuzluklara yol verilmemesine dikkat edilmesi gerektiğine uyarılarda bulunuyorlar. Bölgelerde yurt dışında bulunan konsolosluk çalışanlara dikkat.

İçişleri bakanlığının son açıklamalarına göre, oy satın alma ve oyunu GERB partisine vereceksin istekleriyle özellikle Batı ve Güney Doğu Rodoplarda şiddetli baskıların artmasıyla, belediyelerdeki yerli polislerin hepsinin Sofya’dan veya Kuzey Bulgaristan’dan gönderilecek polisler ve sivil görevlilerle değiştirilmesi kararı alınmıştır. Görevden atılanlar ve iktidardan düşenlerle geçici seçim hükümeti arasındaki kapışma serleşmeye ve şiddetlenmeye devam ediyor.

Makinalı seçim ve bazı bilgiler.

Memleketteki 4 Nisan seçimlerinde 9 000 (dokuz bin) makine kullanılmıştır. Bu araçların 400 adetti kullanım esnasında arıza vermiştir. Seçimden sonra 92 seçim makinası kayıplara karışmış, daha sonra polis amirliklerinde bulunmuştur. Bir Başka olay da, seçim makinalarının bavulu andıran bir takım özel paket içinde ithal edilmesi ve paketlerin hiç açılmadan, çalışıp çalışmadığı denemeden seçim seksiyonuna götürüldüğü ve denemesinin de orada yapıldığı ve aynı zamanda bu bavullardan bazılarının içinden makine yerine, yedek parçalar çıktığı tespit edilmiştir. Bulgaristan’da benzer olay  5 bavul açılırken yaşanmıştır.

Türkiye’ye gelecek olan makinalar henüz sipariş edilmemiş, ay sonuna kadar yurtdışından gelmeleri ve her seksiyona bir ya da iki adet gönderilmesi bekleniyor. Seçim günü bilgisayardan ya da elektronikten anlayan bir kişinin seçim yapılan okulda bulunması sağlık verilir.

Dikkatli olmamız gereken bir nokta da, dış ülkelerde illegal yollardan getirilmiş seçim makinaları olması ve bunlarında seçim günü harekete geçirileceği söylentileridir ki, bu da bu seçimlerin bir yandan daha şeffaf olması beklenirken, aynı zamanda bilinmeyenler artıyor…

Bulgaristan’da 11 Temmuz günü yapılacak olan seçimlerin siyasi önemi olağanüstü büyüktür.

Bu seçimler, Bulgaristan’da yoksulluğu ve cahilliği, adaletsizliği ortadan kaldırma yolunda atılacak çok önemli bir adımdır. Borisov hükümeti devrilmiş, fakat yeni hükümet kurulamamış, değişim yolu açılamamıştır. Türkiye’de toplam 700 000 (yedi yüz bin) oy vermeye hazır Bulgaristanlı seçmen var. Bu seçmen kitlesi en kötü durumda kendisi Sofya meclisine 60 milletvekili gönderebilir. Bu kazanımı gerçekleştirmek de demokrasi mücadelemizin çok önemli bir halkası oldu. Fakat bu adımlar mutlaka atılacak ve son zafer bizim olacak, demokrasi kazanacak ve halkımız öz vatanında da mutlu olacaktır.

Bizim Bulgar halkıyla alıp veremediğimiz bir şey yoktur.

Bulgaristan, Türkiye’de çifte vatandaş 1 300 000 (bir milyon üç yüz bin) kardeşimizin memleketidir, vatanıdır. Türkiye’mizin en yakın komşudur. 600 (altı yüz) yıllık birlikteliğimiz, iyi komşuluğumuz olan halklarız. Tarihte Bulgarlara en büyük hayrı dokunan halk Türklerdir. Bulgar milli kimlik şuuru Osmanlı ortamında uyanmış, dirilmiş ve hareketlenmiştir.  Bulgar Çarları Hıristiyanlığı Bizans’tan alsa da, Doğu Ortodoks Kilisesi olarak bağımsız kimliğini 1872’de Osmanlı devleti sayesinde elde etmiştir. Bulgarlar Bulgar kalabilmelerini Osmanlı’ya borçlulardır.

20.yüzyılda Türkiye ile Bulgaristan orduları 2 defa olmak üzere – 1914’te Makedonya ve 1918’de Silistre-Tutrakan Cephesinde ortak komuta altında savaşmıştır. 1918’de Brest-Litovsk Barış Anlaşması imzalanırken Türkiye Bulgar Çarlığını ilk kez galip devletlerarasında masaya oturmasını sağlamıştır. Bugün de iki ülke NATO müttefikidir. “Balkan” gaz boru hattı gibi birçok ortak dev projelerde başarılı adımlar atmaktadır. Bulgar ekonomisi Türkiye ekonomisine bağlanmakta, Türkiye’nin dev projelerinin merkez çekimi Bulgaristan’ı Türkiye projelerine kazandırmaya devam etmektedir. İki halk ve devletin geleceği ortaktır.

Bulgaristan’ın ana sorunu nedir?

Seçimler arifesinde, Bulgar halkı politik yolsuzlukların, rüşvet vermeden hiçbir iş yapılamaz duruma gelmemizin fakirliğimizin, parasız kalmamızın, yoksulluğumuzun ana sebebi olduğuna inanmaya, aydınlanmaya, gözünü açıp bilinçlenmeye başlamasıdır.

Bu gelişme yalnız Bulgar nüfusu değil, Türkleri, Pomakları ve Çingene Milleti de kucaklamış ve harekete geçirmiştir. 4 Nisan’da oylardan % 42’sinin değişiklik isteyen partilere verilmesi ve Hak ve Özgürlük Hareketi (DPS) oylarının da artması büyük bir kazanımdır.

1990’dan sonra ilk defa olmak üzere, bir yeni hükümet kurulurken, Rusya taraftarları aranmadı Ahmet Doğan da Cumhurbaşkanlığına çağrılmamış, fikri sorulmamış, telefonda bile aranmamıştır. A. Doğan yolsuzluk yapanların listesine girmiş ve Bulgaristan kamuoyunun politik gündeminden silinmiştir. Rus yanlılarını zor günler bekliyor gibi…

Cumhurbaşkanı Rumen Radev seçim hükümeti kurulması konusunda danışmak ve görüşmek üzere HÖH partisi eski Genel Başkan Yardımcısı ve teşkilat sorumlusu ve politik yorumcu Osman Oktay’ı Cumhurbaşkanlığına davet etmiş ve 1.5 saat görüşmüşlerdir.

Osman Oktay, “program hükümeti” üyelerini tanıdığını ve seçim programını ve alınan sert önlemleri desteklediğini önceden beyan etmiştir.

Bulgaristan’da 11 Temmuz seçimlerinden sonra yeni hükümet kurulamazsa, Başbakan Stefan Yanev hükümetinin bazı değişiklerle ve meclis çoğunluğu desteğiyle görevine yılsonuna kadar devam etmesi istenecek ve Bulgaristan Kasım 2021’de yapılacak Cumhurbaşkanı seçimleri hazırlıklarına geçecektir. Yaklaşan seçimlerin problemsiz geçmesi ve Seçim Yasası ve İnsan Hakları  ve Azınlık hak ve özgürlüklerinin sağlanması yasalarında yeni olumlu değişiklikler gerçekleştirilmesi halinde, Müslüman seçmenler yurtta ve yurt dışında, özellikle Türkiye’de Radev’e oy verebilir. Bu istekler arasında Bulgaristan’da Türk Okulları açılması Türk çocukların Türkçe derse girmesinin yasal mecburiyet haline getirilmesi, durumun yasallaşması başta geliyor ve çok önem kazanmış bulunuyor.  Ayrıca bir Müslümanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı gösterilmesi zamanı da gelmiştir. İu da var, Ahmet Doğandan sonra Osman Oktay da bu istekleri dile getirmemiştir. 

Saygılarımla,

Reklamlar