Tarih: 26 11 2016
Yazan: Dr. Nedim BİRİNCİ
Konu:   Başbakan B. Borisov  Washington’da Başkan D, Trump ile görüştü.

Birleşik Amerika Başkanı Donald Trump’un daveti üzerine Beyaz Saray’ı ziyaret eden Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov heyetine Dış İşleri Bakanı Zaharieva’yı almadı. Bayan Zahariyeva işe de gitmedi avlusuna çiçek dikti.
Beyaz Sarayın oval odasında yapılan görüşmede Trump Başbakan Borisov’a Güney Bulgaristan’da Güney Doğu Rodoplar’da bir şehrin ortasında uzaydan bakınca şakıyan bir şey varmış, nedir o, diye sormuş.

Borisov, önce Koşukavak’taki  (Krumovgrad) üstü açılan altın ocağını düşünse de, “olsa olsa Kırca Ali’deki”  ‘Su Aynası’ olabilir diye düşünmüş ve “Var öyle bir yer” demiş. Ama bu şehirde Türklerin yaşadığını ve belediye başkanının da Türk olduğunu söylememiş.
Üstelik ben Bulgaristan’da işleri öyle yönetiyorum ki, bu güzel diyarda yaşayan insanlar 2009 yılından beri 110 bin kişi azaldı. Ülkeden kaçtılar da  dememiş. Şu da bilinse iyi olur, kaçıp gidenler yalnız Türk değil Bulgarlar da kaçıyor.

Trump son 20 yıl’da birçok Bulgaristanlı sığınmacı ve gurbetçiye Amerikan vatandaşlığı verdiklerini belirtirken, Alabama’da patates üretenlerin önderi olan Hasan Byalkov ekibini öne çıkarmak istemiş ama Byalkov’un adı aklına gelmeyince, iş öylece kalmış. Bu adamı tanıyor musunuz diye sorsa, acaba Borisov bir Pomak’tır, halk önderidir, kararlı bir hak ve özgürlük savaşçısıdır, Batı Rodopludur, diyebilir miydi? Anlaşılan Amerikan Başkan Bulgaristan’ın insansız kalmasını istemiyor ki, “şimdi biz vizesiz rejime geçemeyiz!” demiş.

Bulgaristan yıllık bütçesinin % 3,5’ini askeri harcamalara ayıran ve bu yıl 2 milyar 200 milyon levayı Pentagon’a aktaran Borisov hükUmetini överken, Bizden 8 adet “F-16” uçağı almanız iyi oldu diyeceğine “F-35” uçakları almanız iyi oldu, deyivermiş. Dilimi sürtüştü yoksa  “bırakın şu demode” “F-16” sevdasını, bir o kadar daha para gönderin de, “F-35” vereyim mi demek istedi, pek anlaşılamamış.

Borisov, Putin’le sarmaşıp öpüşmek için Moskova’ya giderken hediye olarak “Karakaçan” tipi çoban köpeği götürmüştü. Trump’a ise çilingir yapımı özel bir av tüfeği hediye etmiş ve Başkanı Bulgaristan’a ava ve golf oynamaya davet etmiş. Bu, komünist totaliter devlet geleneklerinden biridir. Çar III. Boris’ten sonra diktatör T. Jivkov da kendisini büyük bir avcı yapmıştı. Başında kasket, sağ omzunda bir çakar patlamaz, Sovyet lideri Leonit Brejnev’i ve Almanya-Bavyera Eyalet Başkanı Yozef Straus’u Deliorman göbeğindeki Ada Köy (Ostrovo) yakınlarındaki “Hüseyin Baba Tekkesine” (Voden Av Çiftliğine götürmüş ve devlet terörüyle sim ve din değiştirme “soykırım denemesinde” içine düştüğü bunalımdan çıkabilmek için para istemişti. Trump da para dilenmek gibi bir amaçla Bulgaristan’a davet edilmiş olabilir.

Şimdi dünya ters döndü.
Bu ziyaretten de anlaşıldığı üzere, bu defa Amerika bizden para istiyor.  Şu Başbakan Borisov’un “bataklık” dediği, 20 yıldan beri öylece duran, “Belene” Nükleer Elektrik Santrali inşaat alanı Başkan Trump’un dikkatini çekmiş. “Ne yapıyorsunuz orada?” manasında bir yüksek düzey nükleer uzmanlar heyetini “Belene” şehrine göndermeye karar vermişler. Olayın boyası Borisov dönmeden şakıdı. “General Dinamics” şirketinin elinde kalmış birkaç nükleer jeneratör varmış, bize kakıştırmayı düşünmüşler. Elimizde Rus Yapımı bir tane var zaten. “Almayalım, bu işten referandumla vazgeçtik”  dedik, Uluslar arası mahkeme kararıyla dayattılar ve 1 milyar 200 milyon US Dolarımızı Moskova zorla aldı. Tabii biz “General Dinamics” in işini bitirmeyi üstlenen Başkan Trump’un ne kadar üstün nitelikli iş bağlayıcı olduğunu biliyoruz. Beni üzen “Belene” de boş depo olmaması…

Kuşkusuz düşündüren noktalar da var.
“Ataka” küstüğüne ve Amerikan türbinlerinin alınmasına mecliste oy vermeyeceğine göre, bu iş de DPS’siz olmayacak. Öyleyse M. Karada’yı bir daha Trump’a görünüp sen canını sıkma ben buradayım deseydi, öyle de öyle cebinden harcamıyor.

Bu arada Bulgaristan’da 30 yıl önce olan bir olay da açıklandı.
1990’ların başında, Amerika’dan Bulgaristan’da “Geçiş Dönemi” planını çiz diye gönderilmiş, bir gözü kara bir kapakla bağlı, sarışın biriydi gelen, adı RANN idi.  O zaman Bulgaristan’a sözde “Rann fonu üzerinden” İsviçre bankalarından para akmaya başlamışlardı. Sofya’da da en lüks binaların birinde açılan “Amerikan Fonları” ofisine 2 Amerikalı dolandırıcı “uzman” yerleşti.  Güya gelen paraları yatırımlara yönlendiriyorlardı. Şimdi anlaşıldığına göre “Rann çizdiği planda Geçiş Dönemine” nokta koymayı unutmuş. Gelen ”uzmanlar” da iyi ki aylakmış. Bulgar bankalarına düşen paralar da Bulgaristan Komünist Partisi’nin  (BKP) ülkeden kaçırdığı ve sonra geri çekmeye başladığı paralarmış. Bu işin bir dalavere olduğunu herkesten önce anlayan Beyaz Saray, İsviçre Bankalarında ABD Dolar olarak hesaplara toplanan BKP paralarını dondurmuştu, acaba diyorum, biz bu “General Dinamics” türbinlerini bu paralarla mı ayacağız ve Başbakan ve beraberindeki heyet de, “bütçeden hemen ödedik” masalı anlatmaya mı başlayacak? Çünkü bizde bütçeden çıkan, bankadan çalınan, ödenmeyen, paraların hesabı tutulmuyor. 

Bu arada ABD bizim dış ülkelerden sağlıklı doğal gaz almamızı da kontrol edecekmiş. Bu konuda “Türk Akım” boru hattı “Balkan Akım” adıyla Bulgaristan’dan geçerken bir yolsuzluk olmaması “kontrol” edilecekmiş.

Bulgaristan Türkiye ve Yunanistan üzerinden boru hattıyla doğal gaz almaya da çok hevesli, hatta Dede Ağaç (Aleksandropolis) limanında, deniz üstünde konteynerlerde depolanacak olan Amerikan akışkan gazına da talip olmuş.
Bu arada bugüne kadar US sermayesinin neden Bulgaristan’a yönelmediği de açıklandı. Bu iş için ayrılan ”Ei Ey Es” şirketi ile anlaşmalar imzalamışız ama kontrolü elimizden kaçırmak istemediğimiz için Amerikalılar bizi sert bulmuş ve çekip gitmiş.

Borisov ile Trump 10 yıllık stratejik işbirliği sözleşmesi imzalamışlar. Varna’da Pentagon deniz gözetleme merkezi kurulacak, artık Rus silahı almayacağız, Amerika bizi silahlandıracak…
ABD Senatosunun Bulgaristan’da yönetimin yüksek katlarında rüşvet ve dolandırıcılıkla mücadele devam edecek. Borisov – Trump görüşmesinin sona ermesinden 1 saat sonra Sofya’daki Amerikan Büyükelçiliği görüşme ve anlaşmalarla ilgili bir Bildiri yayınladı ve belgede bu konuda şu görüşe yer verildi:

“Demokrasinin Güçlendirilmesi ve Hukukun Üstünlüğü”
Paylaştığımız güvenlik ve perspektifin temellerini başarılı yönetim oluşturur. Amerika Birleşik Devletleri Bulgaristan’a, ekonomik büyümesine engel olan ve kamu kuruluşlarına güveni azaltan rüşvetçiliğin yok edilmesinde polis birimleri arasında işbirliği, yardımlaşma ve eğitim yollarıyla yardım etmeye kararlıdır. Bu çabalarımız, yönetimin yüksek katlarındaki rüşvetçiliğin, uluslar arası dolandırıcılık ve cinayetlerin ve Bulgaristan’da işlenen mali suçların araştırılmasını da kapsayacaktır.  Bulgaristan, yasaların üstünlüğünü koruyarak ve hızlı ekonomik kalkınma koşulları oluşturmaya çalışıyor. İki devlet medya güvenliği alanında da işbirliği yapmaya kararlıdır.”

Oval salondaki görüşme esnasında Başkan Trump Başbakan B. Borisov’a cevabı oldukça zor olan bir soru yönelterek yanıt beklemiştir. Trump Bulgaristan’daki Rusofillerin Lideri Nikolay Malinovtan ilgilenmiştir. Bu kişi, 2 ay önce Rusya lehinde casusluktan, Rusçu parti kurmaktan ve Rusya oligarşi temsilcilerinden yüklü miktarda para almakla suçlanarak tutuklanıp yargılanmıştı. Sofya mahkemesi kararında Malinov’un dış ülkeye çıkmasını da yasaklamıştı. Buna rağmen, o uçakla Moskova’ya gitmiş ve orada Vladimir Putin tarafından “Halkların Dostluğu”  nişanıyla taltif etmişti.

Şu da var, Bulgaristan’da hakkında mahkeme kararı olmasına rağmen, Putin Malinov’un Rusya devletinin koruması altında dokunulmaz biri olduğunu ilan etmişti.
Bu gelişmelere Başbakan Borisov yanıt verememiştir.
Başbakan Borisov  ile Başkan Trump  görüşmesi.

Reklamlar