Ardino’nun (Eğridere) Bogatino (Çorbacılar) köyünden Türkiye’ye göç eden 87 yaşındaki Selime Şentürk, “Demokrasi insanları değiştirdi. Daha önce burada hayat çok canlıydı ve çok iş vardı. Şimdi ise tarlalar birer dağa benziyor “ dedi. Mleçino köyünün merkezinde rastladığımız Selime nine, eş, dost ve akraba ile bir araya gelmek için memleketine geldiğini söyledi.

Yaşlı kadın, ”Bu kadar çok terk edilmiş evi görmek üzücü, oysa buralar o kadar güzeldi. Aslında şimdi de rengarenk doğası ve verdiği huzuru ile güzel bir yer. Ardino bölgesi, yaşamak için harika bir yer” diye ifade etti.

Selime Şentürk, 1931 yılında Ardino’nun Mleçino köyünde çok çocuklu bir ailede dünyaya geldi. 18 yaşındayken evlenerek Bogatino köyüne yerleşti. Üç yıl önce vefat eden eşi Ahmet ile birlikte aile bireylerinin birbirine çok bağlı olduğu bir aile kurdular ve çocuklarını büyük özveriyle büyüttüler. Üç çocuk, bir kız ve 20 torun ve torun çocuğu sahibidir. Onun ifadesine göre, 1989 yılında vatanından kovularak zorla Türkiye’ye göç ettirilmiştir. Ailesiyle birlikte 1978 yılında Bursa’ya göç eden oğlu Nermin’in yanına yerleşmiştir.

Selime nine, ”Memleketimi terk edip evimden uzakta yeni bir hayata başlamak çok zordu. Ama şimdi pişman değilim. Çok çalıştık ve göçmenlerin oturduğu Bursa’nın Kestel semtinde bir daire satın aldık” diye anlattı.

Selime Şentürk, Türkiye’ye göç etmeden önce uzun yıllar Bogatino köyündeki eski dokuma atölyesinde çalışmıştır ve orada askerler için battaniyeler dokumuştur. Bundan başka tütüncülük işi ve hayvancılıkla da uğraşmıştır.
Selime nine, gençlere çalışmalarını, memleketlerini sevmelerini ve yaşlılara saygı göstermelerini tavsiye etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar