Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı , 01.12.2014

 

Türkiye, dünyanın en büyük gelişmiş ekonomileri ile yükselen ekonomilerini biraraya getiren ve ekonomik yönetişim alanında başlıca küresel platformu teşkil eden Yirmiler Grubu’nun (G-20) Dönem Başkanlığını bugünden (1 Aralık 2014) itibaren 1 yıl süreyle üstlenmiştir. Ülkemiz, Avustralya’dan aldığı Dönem Başkanlığını 30 Kasım 2015 tarihinde Çin’e devredecektir.

 

Türkiye, Dönem Başkanlığı sırasında G-20’nin, küresel ekonomik ve mali istikrarın sağlanması, küresel ekonomik sistemin günümüz gerçeklerine göre şekillendirilmesi, yükselen ekonomilerin artan ağırlıklarının sisteme yansıtılması ve kalkınma konularına odaklanarak, somut sonuçlar üretmesini hedeflemektedir.

 

G-20’nin profilinin yükseltilmesi ve uluslararası ilişkilerde oynamakta olduğu önemli rolün pekiştirilmesi amacıyla, G-20’nin bölgemizdeki ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilerinin güçlendirilmesi de amaçlanmaktadır.

 

Türkiye, Dönem Başkanlığı süresince üye ülkeler arasında G-20 gündemi çerçevesinde daha yakın işbirliği ve eşgüdüm sağlanmasına azami gayret gösterecektir. Dönem Başkanlığı kapsamında, G-20 Zirvesi başta olmak üzere 2015 yılı boyunca Türkiye’de hükümetlerarası toplantılar düzenlenecek; üye ülkelerin özel sektör kuruluşlarının, sendikalarının, düşünce kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının ayrıca gençlik temsilcilerinin katılımıyla çeşitli etkinlik ve toplantılar gerçekleştirilecektir.

Reklamlar