Dört Bulgar banka kartlarını hortumlamaktan kurtaran özel bir sticker yarattı. Sticker, karttan verileri saklıyor, öyle ki hırsızların bankamatikte kurdukları cihaz verilerini çalamazlar. Söz konusu sticker, ülkemizde ve yurtdışında lisans almış durumda, Bulgaristan’da ve dünya piyasasında sadece beş avro karşılığında satılıyor.

Yılda dünya çapında banka kartlarının hortumlanması yoluyla milyarlarca dolar çalınıyor. Hırsız, önceden ATM’de scan yapan bir cihaz kuruyor ve böylece banka kartından bilgileri kopyalıyor. İnsan bunu tabii farkedemez. Alınan bilgiler, yeni bir plastik karta geçiriliyor ve hiçbir şeyin farkında olmayan kurbanın paralarının çekilmesi için kullanılıyor. Genç Bulgarların SkimProt stickeri, dünya çapında geliştirilen bunun gibi ilk üründür. Bu ürün, ülkemizde ve yurtdışında neredeyse bütün ATM’lerde çalışıyor. Bundan başka POS terminallerinde de kullanılabiliyor. Bu, paraların çekilmesinden önce kartı koruyan ilk korumadır. Çünkü şimdiye kadar bütün koruma metodları, hırsızlığın yapılmasından sonrasına yönelikti.

Sticker, Yeni Zelanda, Kriminalistik ve Özel Teknik Enstitüsü ve ülkemizdeki banka laboratuvarlarındaki yoklamalardan başarılı bir şekilde geçti. Her yerde yankılar olumludur. Her şey hazır olduğunda gençler stickerin yaygınlaştırılması işine başlayacak. Gençler, bankalara stickeri banka kartlarıyla beraber vermesini önermiştir. Ama onlara göre bankalar muhafazakardır ve yeni teknolojileri zor ve yavaş bir şekilde kabul ediyorlar. Gençler bankaların yakında kendileri onların işbirliğini aramalarını umuyor. Bulgar işadamları bu olağanüstü icadın özelliklerine inanmış ve bunun yaygınlaştırılmasını üstlenmiş özel bir şirket kurdu. İlk başlardaki kuşkuculuktan sonra herkes SkimProt’un çalıştığı kolaylıktan ve verdiği sonuçlardan hayran kaldı.

Genç Bulgarlar, yılın sonuna kadar on ülke ile yaygınlaştırma sözleşmeleri imzalamayı niyetliyor. Gençler, banka kartlarını koruyacak diğer ürünler de geliştirmeyi planlıyor.

Çeviri: Rayna İvanova

Reklamlar