Bulgaristan-Kırcaali doğumlu olan Lütfi Mutlu ve mühendis arkadaşlarıyla birlikte, ağlayan bebeği sallayan, ona ninni ve masal okuyan, susmaması halinde ise anne ve babasının cep telefonuna uyarı gönderen “Akıllı Beşik” sistemi geliştirdi.

Türk mühendislerin geliştirdiği bu “Akıllı Beşik” sistem, kamerası ile evde yokken bile bebeği görebilirsiniz, bebeğin vücut ısısını, odanın sıcaklığını ve havanın kalitesini ölçebiliyor. Ayrıca beslenme, uyku ve bezinin kontrol saatinin geldiğini de hatırlatabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi ve Mekatronik Mühendisi Lütfi Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne ve babaların fazla yorulmadan bebek bakımını gerçekleştirebilmeleri için üniversitenin teknokenti DEPARK bünyesinde iki bilgisayar mühendisi ve iki elektrik mühendisiyle birlikte “Akıllı Beşik” sistemi geliştirdiklerini anlattı.

Anne ve babanın yorulmadan bebek bakımını gerçekleştireceği sistem sayesinde ebeveynlerin, çocuklarının her ağladığında yanına gitmek zorunda kalmayacağını ifade eden Mutlu, beşiğinde yatan bebek ağladığında devreye önce akıllı beşiğin gireceğini, böylece hem bebeklerin hem de ebeveynlerinin daha rahat uyuyacağını aktardı.

Akıllı Beşik‘te çeşitli sensörlerin olduğunu, bebek ağladığında ağlama sesini algıladığında sallanmaya başladığını ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

“Eğer ağlama devam ederse masal okuyor, ninni söylüyor. Hala susmazsa anne ve babanın cep telefonuna bildirim gönderiyor. Bu sayede bebek her ağladığında anne babanın bebeğin yanına gitmesine gerek kalmıyor. Gece daha rahat uyuyorlar. Sistem mobil uygulama ile kontrol edilebiliyor. Sallama hızını ve süresini ayarlayabilir ya da bu modu tamamen kapatabilirsiniz. Otomatik sallama modunda sabaha kadar sallamıyor elbette, belirleyeceğiniz süre kadar salladıktan sonra duruyor. Tekrar ağlarsa yine sallanmaya başlıyor. Bebeğinize sevdiği ninnileri, masalları dinletebiliyorsunuz. Telefonunuzdaki ninnileri dinletebileceğiniz gibi taşınabilir bellek kullanabilir, internet üzerinden istediğiniz şarkıyı dinletebilirsiniz.”

Akıllı Beşik sistemini akıllı telefonlar üzerinden kontrol edebilmek için mobil uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama bütün belirttiğimiz özellikleri bildirmenin dışında “Bebeğinizi arada sevin, her şeyi akıllı beşiğe bırakmayın” şeklinde bildirimde de bulunmaktadır.

Akıllı Beşik Sisteminde yerli yazılım kullanılarak geliştirilmesi 2 yıl sürmüştür. Sistemin prototipini tamamlanmış ve seri üretim için beklemektedirler. Bu sistem her beşiğe kolayca uygulanabilmektedir.

Lütfi Mutlu, “Patent ve faydalı model başvurularını yaptık. Eskiden akıllı telefonlar yoktu, şimdi herkesin cebine girdi. Sıra akıllı beşiklerde, her evde bir akıllı beşik olacağına inanıyoruz.” dedi.

Akıllı Beşik” sistemi için ön talep başvurularını almaya başladılar. Başvurmak için aşağıdaki linkteki formu doldurabilirsiniz.

www.akillibesik.net

 

Murat Ulutürk – bghaber.org

 

Reklamlar