Türkiye ile Bulgaristan arasında ‘cami’ krizi yaşanıyor. Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın 6-8 Ağustos tarihlerindeki Bulgaristan ziyaretinde yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

sofya-cami-kriziBulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri 6-8 Ağustos tarihlerinde ziyaret eden Bozdağ’ın yaptığı açıklamada ‘Osmanlı döneminden kalma hamam ve aynı dönemden kalma bir başka camiyi gördük. Bu cami özel mülk olmuş. Bir vatandaş 1930 yılında satın almış. Şu anda biz TİKA aracılığı ile bu caminin mülkiyetini satın almak için uğraşıyoruz. Henüz bir mutabakat sağlanmadı. Sağlandığı takdirde satın alacağız ve burayı restore etmek suretiyle yeniden ibadete açacağız” ifadeleri nedeniyle Sofya Büyükelçimizin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı öğrenildi. Büyükelçi Aramaz’ın Türkiye’nin Bulgaristan’dan herhangi bir mülk iddiasında olmadığını ifade ettiği aktarıldı.

MEYHANE YAPILAN CAMİ

Türkiye ile Bulgaristan arasında krize neden olan açıklamaları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ meyhaneye çevrilen Osmanlı döneminden kalma tarihi Taşköprü Camii’ni ziyaretinin ardından yapmıştı. Bir Bulgar vatandaşı tarafından satın alınan caminin girişi bar yapılarak ibadete kapatıldı. Bozdağ, tarihi caminin meyhane yapılmasına tepki göstererek caminin Bulgaristan Başmüftülüğü tarafından geri alınmasına destek olacaklarını açıklamıştı.

8 YILDIR ÇİVİ ÇAKMADILAR

Bulgaristan Şumnu’da bulunan tarihi Tombul Camii’nin restorasyonuna da izin vermiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Bulgaristan ziyaretinde ziyaret etiği tarihi Tombul Camimi Gül’ün talimatının ardından Türkiye tarafından restore edilecek. 2005 yılında beri tarihi camide iskeleler kurulu dururken camide ibadete izin verilmiyor. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, tarihi Tombul Camii’nin de Türkiye tarafından restore edileceğini açıkladı.

 

Fazlı Şahan – Yeni Şafak

Reklamlar