BTV’nin “Bu Sabah” programına konuk olan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Nikolay Nankov, “20 000 km’lik ulusal karayolu ağının 8 000′ km’lik kesimi kötü veya çok kötü durumda. Aynı şey ilçelerdeki 20 000 km’lik yol ağının 12 000 km’yi aşkın kesimi için de geçerlidir” diye kaydetti.

Nankov’un ifadesiine göre her yıl bütçenin yaklaşık 100 milyon levalık bir kısmı yollardaki çukurları doldurmak için gitmektedir. Bakan, bu etkisiz ve sürdürülemez yöntemden vazgeçilmesi ve uzun vadeli bir çözüm arayışına gidilmesi gerektiği konusunda ısrar etti.

Bakan,” 30 yıldır izlenen politika, kış sezonunun bitiminden sonra soğuk asfalt karışımıyla yol çukurlarını doldurmak ve sonbahar ve kış aylarında yine çukurlar oluşmasıdır” diye kaydetti. Nankov, sorunun kökten çözümü için bir çözüm arayışında olduğuna dair güvence verdi.

Konuyla ilgili Başbakan Boyko Borisov’un emriyle ilgili Bakan, “Yollardaki her bir çukurun onarılması için figür olarak bir memur görevlendirdik” diye yorumda bulundu.

Nankov, an itibariyle yıllık bazda yaklaşık 400 kilometrelik yolun tamamen onarıldığını da sözlerine ekledi.

TOLL otoyol ücreti sistemi kurulmasından sonra elde edilecek gelirler ve bütçeden sağlanan fonlara ek olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yeni oluşturulan Karayolu Güvenlik Fonu’ndan da karayolların onarımı için para talep edilecektir.

Nankov, “TOLL otoyol ücreti sisteminin devreye sokulmasından sonra elde edilecek gelirlerle yıllık bazda onarılan yolların 3-4 kat fazla artacağını tahmin ediyoruz. Böylece yaklaşık 6-7 yıl içinde yolların tamamını onarmış olacağız” diye kanaat getirdi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar