Bulgaristan İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre son iki yılda, çoğu Suriye’deki iç savaştan kaçan 18 binin üzerinde sığınmacı Türkiye sınırından geçerek ülkeye giriş yaptı. AB’nin en yoksul ülkesi Bulgaristan, sığınmacıların yükünü giderek daha çok hissediyor.

Başbakan Boyko Borisov, Türkiye sınırına geçtiğimiz yıl inşa ettikleri 33 kilometrelik tel örgüyü 130 kilometre daha uzatma kararı aldıklarını açıkladı.

Parlamento’da konuşan Borisov, ‘Bu kesinlikle gerekli. Bu tür yapıların bulunduğu yerlerde [sığınmacı] baskısı yaşanmıyor’ dedi ve alacakları bu önlemle, sığınmacı baskısını yedi kata kadar azaltacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) daha önce Bulgaristan’a sık sık sığınmacılara karşı ‘açık kapı politikası’ uygulama çağrısında bulunmuş ve sığınmacıların sınırda ‘geri itilmesinin’ uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekmişti.

Reuters’a açıklamalarda bulunan BMMYK Bulgaristan sözcüsü Boris Ceşirkov, ‘Bu, aralarında küçük çocuklu aileler de bulunan aileleri giderek daha tehlikeli yollardan geçmeye itiyor ve sığınmacıları acımasız insan kaçakçılarının eline daha çok itiyor’ dedi.

Reklamlar