Sofya’da AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ve Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva  ile yaptığı görüşmeden sonra konuşan Dışişleri Bakanı Svetlan Stoev, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya ile açık diyaloğa hazır olduğunu ve en yakın komşularından samimiyet ve yapıcılık ruhunda çalışılmasını beklediğini belirtti.

Bulgaristan’ın Batı Balkanlar’da yer alan devletlerin AB entegrasyonuna devamlılıkla destek verdiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı, iyi komşuluk prensiplerine uyulması ve 2017 tarihli İyi Komşuluk Anlaşmasının yerine getirilmesine ilişkin garantilerin şart olduğunu belirtti.

Ziyaret Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un müzakere çerçevelerinin onaylanmasını bekledikleri Brüksel görüşmesine haftalar kala gerçekleştiriliyor.

AB Komiseri, Bulgaristan’ın Batı Balkanlar politikasının geliştirilmesinde önde giden devlet olduğunu öne sürdü.

Varhelyi, görüşme öncesi kendi inisyatifi ile GERB lideri Boyko Borisov ile görüştü. AB’nin Batı Balkanlar yönündeki genişlemesi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev AB temsilcileriyle görüşmesinde: ‘ AB’nin genişlemesi Balkanlar’da iyikomşuluk ilişkileri tesisinde kalıcı sonuçların elde edilmesine dayalı, geri dönüşü olmayan bir süreç olmalı’ dedi.

Konuklar geçici başbakan Stefan Yanev ile de bir araya geldiler. Başbakan Yanev, Üsküp’le kilit tezatların üstesinden gelinmesinde şimdilik olumlu bir eğilimin görülmediğine ilişkin Bulgar tutumunu doğruladı.  

BNR

Reklamlar